L'escultura El llançador de Llampaies va desaparèixer de matinada de la plaça de Llampaies, un dels nuclis de Saus-Camallera-Llampaies. La peça, de bronze i 80 quilos de pes, és obra de l'artista Mercè Riba, veïna del poble. Els lladres, però, no van anar gaire lluny i unes hores més tard va ser trobada en un centre de ferralla de Figueres on pretenien vendre-la. Poques hores després, els Mossos detenien el presumpte autor del robatori, un home de 37 anys, nacionalitat espanyola i veí de Figueres. La investigació continua oberta.

La regidora Montse Torrent ha explicat que, a les vuit del matí, «un veí que sortia del poble ha vist que faltava l'escultura». L'Ajuntament la va comprar per 16.000 euros. L'escultura fa deu anys que estava situada en aquest punt. Creada amb bronze i ferro, té unes mides de 150 centímetres d'alçada per 40 d'amplada i 124 centímetres de llargada. Es pot veure un home fent un llançament. El conjunt estava ancorat a terra amb una barra de quatre o cinc centímetres. La regidora va explicar que s'havia posat la denúncia a la comissaria dels Mossos de l'Escala a primera hora del matí i van trobar-la poques hores més tard.

Per les dimensions, diu Torrent, creuen que han participat en el robatori més d'una persona. Han forçat la fixació amb la peanya de pedra i s'han endut la figura de l'atleta. L'únic que ha quedat a lloc ha estat el llamp-llança, que continua fixat a la base, encara que forçat. Mercè Riba és autora d'escultures com la de Sant Jordi i el Drac a la plaça Catalunya de Figueres o el monument a Francesc Irla de Girona, entre altres. La regidora ha explicat que Riba, veïna de la població, ha tingut un gran disgust en conèixer els fets. Des del primer moment han pensat que volien vendre el material.