Les administracions catalana i francesa treballen en un projecte conjunt per protegir la vaca de l'Albera, autòctona d'aquesta zona i que està en perill d'extinció.

El projecte es desenvoluparà entre el 2018 i el 2020. Posar en valor la raça i la carn és un dels objectius d'aquesta idea. Té altres vessants com la millora de la gestió ramadera o la lluita contra els focs.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat assistirà avui a la presentació del projecte europeu de cooperació Alberapastur, un programa en què participen els dos països i que ha de servir per millorar la gestió ramadera i pastoral del massís transfronterer de l'Albera, a la vegada que preveu actuacions per a la prevenció dels incendis.

L'objectiu principal del projecte consistirà a promoure la protecció i valorització de la raça de la vaca de l'Albera, actualment en perill d'extinció, així com l'aprofitament sostenible dels recursos forestals.

Accions de suport

Des de la Generalitat han informat que es preveuen accions de suport a la gestió de les pastures promovent un millor coneixement de les activitats de cria del bestiar autòcton d'aquest massís i posant en marxa una cooperació perdurable entre ramaders d'ambdós països.

El programa també emprendrà accions de suport silvopastoral i de prevenció d'incendis al massís de l'Albera, cap de Creus i zona dels Aspres. Algunes d'aquestes accions consistiran a identificar àrees de baixa càrrega de combustible pasturables, s'analitzaran les pastures existents a la zona i es provarà de millorar-les mitjançant estassades, rompudes, sembres i es mantindran les àrees estratègiques per a la prevenció d'incendis forestals amb bestiar, mitjançant contractes de manteniment amb ramaders.

Venda de carn de vaca

Un altre dels reptes del projecte serà posar en valor la carn de la vaca de l'Albera mitjançant un programa de millora, promovent la venda de circuit curt, valoritzant la tasca dels productors i integrant aquestes accions en la promoció turística de l'espai.

El projecte Alberapastur, cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), s'emmarca en un pla més ampli, conegut com a Poctefa 2014-2020, que és l'acrònim del «Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra».

Es tracta d'un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre aquests tres països. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d'estratègies conjuntes.

L'acte de presentació té lloc a la Prefectura dels Pirineus Orientals a Perpinyà i comptarà també amb la intervenció del Cap de Fila del projecte, el Pays Pyrénées Méditerranée, de representants de la Cambra d'Agricultura dels Pirineus Orientals, així com de tècnics del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, de l'IRTA, de la Universitat de Perpinyà i de l'Associació de Defensa de les Races Locals.

El Poctefa 2014-2020 és ja la cinquena generació de projectes amb suport financer comunitari i cofinançament de projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d'ambdós costats dels Pirineus i de les zones litorals que participen en aquest Programa. El finançament de les accions de cooperació compta amb un retorn dels fons europeus.