Dos anys més de Pere Vila a l'alcaldia. Els militants i simpatitzants del PDeCAT de Llançà van decidir ahir mantenir el pacte de govern amb el PSC, però sense cedir-los l'alcaldia. Un escenari que es va imposar amb el 69% dels vots. El relleu al capdavant del govern municipal era un dels punts acordats en el pacte de govern, del gener del 2017, entre Pere Vila (PDeCAT) i Francesc Guisset (PSC) i s'havia de produir amb la celebració d'un ple extraordinari el pròxim 29 de març.

Els assistents a l'assemblea del PDeCAT van haver de decidir entre tres possibles escenaris: trencar el pacte completament (17%); conservar els acords però sense cedir l'alcaldia (69%); o mantenir tots els acords, inclòs el canvi d'alcalde (14%). Així, Vila serà alcalde de Llançà fins a les properes eleccions municipals del 2019.

«La relació amb els dos regidors del PSC és molt bona, no tenim cap queixa», va explicar l'alcalde Pere Vila, que es mantindrà al capdavant del govern fins a les pròximes eleccions municipals.

La confiança en els regidors Francesc Guisset i Sílvia Barris seria el principal motiu, segons va assegurar, pel qual més de la meitat dels reunits va decidir mantenir part de l'acord. «No són ells els culpables, però sí les sigles que representen», va concloure.

A finals de març s'hauria hagut de produir el relleu entre Vila i Guisset, però el partit li va comunicar a Pere Vila que el pacte no es podia mantenir i l'alcalde va fer públic que la decisió la sotmetria a votació de la militància.

Pendents del PSC

Vila va traslladar ahir mateix a Francesc Guisset la decisió presa pels militants del PDeCAT en una «breu conversa». El pacte, ara, depèn del que decideixin els socialistes després que s'hagi confirmat que no tindran l'alcaldia els quinze mesos que havien pactat.

De moment, i si no decideixen ells fer el pas per trencar-lo completament, Francesc Guisset conservarà les regidories d'Hisenda i Sílvia Barris, Benestar i Família, Salut, Dona i Paisatge urbà.

L'acord entre el PDeCAT i el PSC de Llançà es va signar fa catorze mesos, des que el 27 de desembre del 2016 van presentar conjuntament una moció de censura contra l'aleshores alcalde Guillem Cusí (ERC).

Es va produir després que expulsés els dos regidors del PSC del Govern arran de la seva abstenció en la votació dels pressupostos i que perdessin la qüestió de confiança vinculada a la seva aprovació. Les eleccions del 2015 les va guanyar el PDeCAT amb 5 regidors però un acord entre ERC, PSC i APL li van treure l'alcaldia.

El context polític català viscut després de l'1 d'octubre i amb l'aplicació de l'article 155 ha penetrat en la política local. És precisament arran d'aquesta situació que el partit va instar-lo a trencar el pacte amb els socialistes, com ja va passar a Olot o Girona.