22 de març de 2018
22.03.2018

La policia recupera una moneda romana d'Empúries que es venia per 75 € a Wallapop

Els Mossos identifiquen el venedor, que es dedica a buscar metalls, i els va explicar que havia trobat la peça feia 30 anys al jaciment ?El Museu d'Arqueologia restaurarà el material espoliat, que és de bronze, de l'època anomenada «As»

23.03.2018 | 07:05
La moneda recuperada va ser entregada dimarts al Museu.

Els Mossos d'Esquadra han recuperat una moneda del jaciment grecoromà d'Empúries que un home venia per només 75 euros a Wallapop.

L'home que la tenia de manera il·lícita en la seva propietat la venia en aquesta plataforma de compravenda. I va explicar a la policia que al seu dia la va trobar, ara fa 30 anys, en un mosaic d'una casa romana d'Empúries.

Tota la història va començar a mitjans del passat mes de desembre un particular va informar el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries que en un portal d'anuncis de compravenda per internet i des d'un perfil anònim s'oferia una peça procedent del jaciment arqueològic grecoromà d'Empúries.

El Museu va traslladar aquesta informació als Mossos de la comissaria de districte de l'Escala. A partir d'aquí, la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra va iniciar una investigació amb l'objectiu d'identificar el propietari il·lícit de la moneda i poder recuperar-la.

Un aficionat dels metalls

Fruit de les indagacions policials els investigadors van identificar el venedor, un home de nacionalitat espanyola, de 54 anys i veí de Caldes de Malavella, aficionat a la recerca d'objectes metàl·lics enterrats al subsòl.

L'home va explicar als agents que havia localitzat la moneda feia 30 anys a la zona romana del jaciment d'Empúries, concretament d'una casa senyorial, situada a l'interior del recinte del museu. Els investigadors, després de recuperar la moneda que estava a la venda en el portal en línia, van informar dels fets al Jutjat de guàrdia de Figueres.

Aquest dimarts al matí els Mossos d'Esquadra de la comissaria de l'Escala van lliurar la moneda recuperada als responsables del Jaciment d'Empúries en qualitat de dipòsit judicial.

La coordinadora del jaciment grecoromà d'Empúries, Marta Santos, va explicar que un ciutadà els havia alertat que es venia la moneda per internet i que un cop recuperada han pogut veure durant la seva primera anàlisi que es tracta d'una moneda romana de bronze.

Ara, però, va especificar que caldrà restaurar-la i acabar de clarificar-ho. Es tractaria d'una moneda anomenada as romà, segons va detallar la responsable.

El cap de la comissaria de districte dels Mossos d'Esquadra de l'Escala, el sotsinspector Pau Bossa, per la seva banda, va ressaltar que l'home que van identificar com a responsable de l'espoli els va dir que l'havia trobada al cim d'un mosaic d'una casa romana d'Empúries, ara fa 30 anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook