L'Ajuntament de Figueres i Endesa posaran en marxa una operació intensiva de control del frau elèctric i les plantacions de marihuana al barri del Culubret. És el que es va acordar en una reunió celebrada ahir al matí amb la presència també de representants d'Interior i Indústria. La companyia s'ha compromès a prendre mesures excepcionals per garantir el subministrament a les famílies que paguen regularment les factures però pateixen els talls de llum diaris.

«Garantir el subministrament i intervencions policials per acabar amb el cultiu de marihuana». Així ho sintetitza l'alcaldessa, Marta Felip, que va posar sobre la taula durant la reunió la petició «d'excepcionalitat que s'actuï al Culubret, on hi ha 24 famílies que paguen les factures i se'ls ha de garantir el servei».

La companyia ha continuat insistint que «les línies estan bé i que es deu al frau elèctric i al cultiu de marihuana», explicava Felip, que constata que això l'Ajuntament ho podrà verificar a través de l'auditoria sobre l'estat de les línies que s'ha encarregat. L'Ajuntament diu que «continuarem treballant per evitar el frau, i demanen mesures policials perquè s'entri als domicilis i s'acabi, per tant, el cultiu».

Mesures tècniques

Mentrestant, volen mesures tècniques per garantir el servei als 24 abonats afectats. Es tracta d'abonats que tenen detallats, que no cometen frau elèctric i paguen regularment pel servei.

Felip ha manifestat que Endesa s'hi ha compromès i els ha demanat uns dies per poder actuar. L'Ajuntament espera que passat Setmana Santa es pugui complir aquest compromís i s'acabin els talls.

Per part de l'Ajuntament, a partir d'avui s'espera un control policial permanent al barri acompanyant el control per part dels tècnics d'Endesa per posar fi al frau i que hauria d'anar acompanyat de les eines per poder entrar als habitatges on es detecta la possible presència de cultius de marihuana. Felip constata que en moltes ocasions es detecta el frau però no es pot entrar als habitatges on se sospita, pels elevats consums, que podria haver-hi cultius de marihuana.

L'alcaldessa de Figueres es va reunir ahir amb el director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta -que actuava també com a representant d'Empresa i Coneixement-, el regidor de Seguretat de Figueres, Quim Felip, el director de Serveis Urbans, Jordi Cabot, els responsables d'Endesa, Enric Carrion i Francisco Javier Espedes, i representants territorials d'Indústria a Girona. La reunió es va produir pocs dies després que l'Ajuntament decidís que s'havia d'acabar la situació. L'alcaldessa va manifestar que el que viuen els veïns no es pot «tolerar» i va remarcar que no només es pot atribuir al cultiu de marihuana.

Per això va exigir a Endesa que adoptés «mesures» per solucionar la problemàtica. Per part de la companyia, amb qui va parlar Diari de Girona, el motiu de la situació és el frau elèctric perquè les línies estan bé.

El barri del Culubret, però també alguns de propers com el Món Millor, pateixen talls de llum pràcticament cada dia des de fa mesos i és una situació que es repeteix des de fa més de dos anys.

Endesa va començar arran de les queixes uns controls més intensius de frau elètric que des de llavors porta a terme periòdicament als barris del sector Oest. Han permès posar al descobert que hi ha un nombre elevat de veïns que punxen els serveis, tan de llum com aigua. A més, una vegada la companyia marxa tornen a punxar la llum.

Situació similar a Girona

La situació és la mateixa que es viu al barri de Font de la Pólvora de Girona, on els veïns que paguen les factures han reclamat recentment solucions. La companyia s'escuda, com a Figueres, en el frau elèctric com a problema.

Els veïns van anar a l'Ajuntament de Girona a finals de febrer després de cinc mesos amb talls de llum.

Com al barri del Culubret, Endesa ha portat a terme diversos controls de frau elèctric detectant molts comptadors manipulats o habitatges on es punxa la llum. I com a Figueres, el cultiu de marihuana és un problema.