El Departament de Territori i Sostenibilitat assegura que la "postura" de la concessionària de la marina d'Empuriabrava (Alt Empordà), Port Empuriabrava, impedeix tancar els tràmits per articular un nou model de gestió dels canals, que passaria a assumir l'Ajuntament de Castelló d'Empúries. Territori afirma que s'havia arribar a un principi d'acord entre les tres parts implicades a través del qual el consistori es faria càrrec del manteniment, la neteja i la vigilància dels 24 quilòmetres de canals navegables. Unes funcions que, actualment, gestiona Port Empuriabrava. Mentrestant, el Departament i l'Ajuntament estan realitzant una auditoria tècnica per "identificar" possibles deficiències en l'estat de conservació de l'espai i, si cal, "requerir" la seva reparació a la concessionària.

L'any 2013, Territori i l'Ajuntament de Castelló van anunciar que a principis de l'any següent el consistori passaria a gestionar el manteniment, la neteja i la vigilància dels canals navegables, que a hores d'ara gestiona Port Empuriabrava. Durant els darrers anys, les tres parts han estat treballant per definir com s'articularia aquest nou model de gestió. Segons Territori, es va acordar que es basaria en "l'adaptació del títol concessional atorgant la titular (Generalitat) a l'Ajuntament la competència" d'aquests serveis i que la resta, els mantindria l'actual concessionària.

Les parts van assolir un principi d'acord per fer la delegació de competència però, segons Territori, "la recent postura de la concessionària ha fet inviable tancar els tràmits que havien de fer-ho efectiu".

Mentrestant, el Departament i l'Ajuntament han "intensificat" el "seguiment i control de la instal·lació" amb l'objectiu, asseguren, de garantir un funcionament adequat de cara a la temporada d'estiu.

En aquest sentit, estan realitzant una auditoria tècnica per identificar "possibles deficiències" en l'estat de conservació i manteniment de la marina i requerir que es resolguin, en cas de trobar-ne.

La marina navegable

La marina d'Empuriabrava, construïda l'any 1973, se situa al nord de la desembocadura del riu Muga i compta amb un conjunt de canals navegables -una xarxa de 24 quilòmetres-- que tenen accés a habitatges. La instal·lació es comunica amb el mar a través de la bocana situada al nord de la urbanització. La xarxa de canals, amb els corresponents ports interiors, té una capacitat per a 4.592 embarcacions. La Generalitat és la titular de la instal·lació portuària tot i que la gestiona Port Empuriabrava mitjançant una concessió que té vigència fins al 2030.