Espectaculars murals de carrer atrauen visitants d'arreu del món al districte de l'art de Miami on es fa cada any la celebració del prestigiós festival internacional Art Basel Miami Beach.

"És un dels punts amb més rellevància del calendari pel que fa a l´art contemporani", explica l'artista mural Fert, nom artístic del jove creador empordanès Jordi Comas, que fa uns mesos va desembarcar al barri de Wynwood, on ja hi ha deixat la seva petjada a través de quatre murals.

"El que fa deu anys era un dels llocs més decadents del planeta, s'ha transformat gràcies a l'art." En aquest museu a l'aire lliure, artistes del panorama internacional més importants creen les seves obres durant la setmana de l'art.

La fira d'art contemporani va néixer complementant l'organitzada a Suïssa i similar a ARCO a Madrid.

"Poder tenir una obra a Wynwwod, accedir a fer un mural allà era des de fora impossible, absolutament tot el barri està pintat, i només disposar de dos metres quadrats al barri era el nostre somni."Fert es va acompanyar del muralista barcelonès Dase, amb qui ha realitzat la majoria de projectes a escala internacional i nacional des de fa deu anys, per seguir les passes d´aquells artistes que idolatra. "Vam preparar un projecte que vam fer arribar a centenars de contactes, des de l'Ajuntament, a una botiga de Donuts que hi ha al barri de Wynwood."

L'obra de Fert&Dase, que promocionen el projecte Olé la vida, va despertar interès i ja forma part de l'espai públic de Miami. Olé la vida és un projecte artístic que pretén transmetre conceptes com l´alegria de viure i el respecte i la felicitat, a través de l´espai públic.

Ofereix un contingut versàtil que ha permès als artistes "pintar en diferents espais sota el mateix eslògan i adaptar l´obra perquè formi part del lloc on s´ha d´ubicar".

A Miami, els primers interessats van ser els propietaris de l'edifici on hi ha un casal d'avis, "una residència on vam pintar el primer mural. Una obra que tenim a Cabanes de dos avis enamorats, els va agradar i vam preparar-los un disseny que van acceptar i que representa una àvia punxant discos".

Mentre estaven treballant en aquesta obra, va arribar un nou encàrrec a través d'una associació sense ànim de lucre encarregada de realitzar activitats amb la comunitat: "mentre veus Cadillacs donant voltes pel barri, segueix havent-hi la gent que hi havia abans, però ara concentrada als voltants".

L'organització va realitzar un projecte de cinc dies en el Parc Roberto Clemente i amb la col·laboració de Fert&Dase, van crear un mural per decorar les parets de la seva instal·lació: "Ens van proposar que la comunitat participés de la producció de l'obra mural, inspirada per la figura de Roberto Clemente, la gent de Wynwood i els valors de la seva comunitat".

Després de fer una intervenció en un estudi de pol dance, Fert&Dase van tenir una nova oportunitat d´interactuar amb l'entorn juntament amb un altre artista, Xupet Negre, en aquesta ocasió al Woodtavern, un dels locals més emblemàtics de Wynwood amb més de setanta anys d´història, situat just davant de l´epicentre del cor del barri.

"La majoria de murals que es pinten al llarg de la setmana de l'art a Miami, estan al carrer i no acaben la setmana de l'art sencers, els que vam fer nosaltres, o estaven en espais no accessibles als vianants o eren els mateixos vianants que els defensaven de la gent de fora."

En el Woodtavern, el mural està pintat en un pati interior, sobre la pista de ball i està inspirat en el folklore espanyol, amb aires mediterranis. Contagia l'ambient de música, ball i festa prop i del lloc on està situat i en ell apareixen les mans de Camarón de la Isla tocant les palmes. A més, el mural conté la resta d´elements que formen part del projecte Olé la vida.

Avalats per una carrera de més de deu anys en paral·lel en el món del muralisme, Fert & Dase ha creat aquesta sèrie d'obres amb les quals compartir art urbà, tot involucrant comunitats de tot el món i en la realització de workshops i activitats relacionades amb l´art mural.

Per fer aquests treballs, els artistes s´inspiren directament de l´entorn: "He après a tenir en compte què pot aportar aquesta obra a la gent que la veurà".

Miami ha estat la darrera de les grans obres murals realitzades pel duet artístic, però a escala personal, Fert continua promocionant la temàtica Give a hand: "forma part de mi, sempre he tingut una connexió amb la natura i el paisatge empordanès" remarca l´artista, ara establert a Empuriabrava.

"Tinc el mitjà de poder explicar coses en un format gran i a l´espai públic i crec que és interessant fer servir aquest canal per parlar de coses que a mi m´importen, com és el respecte a la natura". Algunes d'aquestes obres es poden veure a Sant Pere, el Port de la Selva o Cabanes, l´última, a Figueres i consultar al web fert.one.