L'Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries ha rebut la donació del fons documental de la Farinera La Perla del Vallès de Granollers. Va ser construïda el 1913 per Josep Lamarca Caterineu, avi del donant, Jaume Lamarca. L'ecomuseu-Farinera amb l'ingrés d'aquest fons consolida la seva tasca de conservador del patrimoni fariner català, com a museu secció del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Produïa 24.000 quilos de farina cada dia. La fàbrica va tancar les portes als anys noranta. Actualment no es conserva l'edifici, nomès la vivenda particular de la família, que estava annexada a la fàbrica.

El fons documental

La donació consta de diversa documentació: fotografies, plànols del projectes de reformes, el diagrama de la fàbrica, llibres de salaris, les accions, etc. i llibres i revistes especialitzades. En destaquem pel seu valor documental els diferents catàlegs d'empreses de molineria: Bühler, Daveiro, Krelfeld, Seck, José Pané SC, EMSA, el primer número de la revista «The Robinson Record» editat en castellà i un tampó amb anagrama per marcar els sacs de farina.

Va ser la primera farinera de comarques barcelonines que va apostar per l'ensacat en paper. La seva història va estar marcada per diversos incendis que varen fer que l'edifici s'hagués de reconstruir diversos cops.