Eduard Puig Vayreda (1942-2018) s'ha definit com una de les personalitats més polífacètica de Figueres. Escriptor, polític i enòleg són els tres principals capítols en la vida de Puig Vayreda, però que no es poden entendre sense la seva tasca de docent, pensador i divulgador cultural,històric i científic. Una peça «clau» en la història de Figueres, la comarca i la consolidació de la marca DO Empordà. L'Ajuntament de Figueres va reconèixer la seva trajectòria amb l'entrega de la Fulla Figuera de Plata (2009).

L'alcalde (1981-1983)

Tercer alcalde del primer ajuntament democràtic

Puig Vayreda es va convertir en el tercer alcalde del primer ajuntament democràtic de Figueres (1981-1983) en uns anys d'alta tensió política. Va assumir l'alcaldia «de retruc» després que dimitís el batlle socialista Josep Maria Ametlla i l'alcaldia del seu substitut, Miquel Esteba (CiU) tampoc quallés. Amb un govern de concentració (l'únic de la Figueres democràtica) i sota l'alcaldia de Puig Vayreda, l'Ajuntament va adquirir dos dels edificis emblemàtics per a la ciutat: el Teatre El Jardí per convertir-lo en equipament municipal i la Torre Galatea (aleshores Gorgot) que va possibilitar l'ampliació del Teatre-Museu Dalí. La definició del POUM del 1983, l'inici de construcció de la piscina coberta i el parc de bombers són altres projectes que van marcar el seu mandat.

DO Empordà (1972-1984)

Les primeres bases per a l'impuls del vi empordanès

L'enologia va ser la gran vocació de Puig Vayreda, convertint-se en una figura cabdal en la posterior consolidació de la marca DO Empordà. Llicenciat en Enologia per la Rovira i Virgili, va ser un dels principals impulsors de la creació, l'any 1975, de la DO i en va ser el director (1993-1998). El 2007 va rebre el guardó del Bacus Emporità, la màxima distinció de la DO.

Cultura i docència

President de l'Institut d'Estudis Empordanesos

La seva vinculació amb el món de la cultura empordanesa es va consolidar quan va presidir l'Institut d'Estudis Empordanesos (1991-2007) i es va incorporar al Patronat Eiximenis. Una de les fites aconseguides durant el mandat de Puig Vayreda va ser trobar un local propi per l'Institut d'Estudis Empordanesos.