Durant prop de tres dies, el tastador de la prestigiosa Guia Peñín Alberto Ruffoni ha provat 230 vins (103 negres, 63 blans, 29 rosats, 28 dolços i 3 escumosos) de la DO Empordà. Les primeres impressions de l'expert són «bones» tot i que caldrà esperar que les qualificacions definitives es facin públiques. Hi han participat pràcticament tots els 51 cellers de la DO Empordà.

Els vins empordanesos «són de fàcil beure i les línies estan molt ben definides», ha explicat Ruffoni. Això es tradueix en el fet que s'ha reduït la càrrega de fusta i de concentració «a què estàvem acostumats en aquesta zona».

Els cellers participants a la convocatòria d'enguany han entès quin producte busca el consumidor. «Ja no estem tan interessats en vins alcohòlics», sinó que la tendència s'encamina cap a vins «més lleugers, menys alcohòlics i sense tanta càrrega de fusta». Però aquesta orientació pot ser una arma de doble fil, ja que cal trobar l'equilibre entre l'estructura i el gust, tal com assenyala Ruffoni.

El tastador destaca «la defensa del producte autòcton», no només perque el consumidor l'identifiqui com a tal, sinó «perquè s'ha de defensar allò local. No només desenvolupar la part enològica, sinó també la vessant social i cultural».

Sobre els vins negres, ha explicat que l'anyada del 2017 manté la qualitat dels darrers anys amb vins molt equilibrats i molt afruitats. Dels rosats i blancs, ha qualificat com a «molt interessants» els vins elaborats amb garnatxes roges, blanques i grises.

La garnatxa, un tresor

En aquesta línia, Ruffoni ha insistit en la rellevància de les garnatxes, que representen una «cultura local» pròpia de l'Empordà. «Que sapigueu que teniu en ells un tresor», ha reiterat. Tot i que «no siguin els més comercials, se situen en les línies dels grans vins».

Ruffoni augura que els vins de la DO Empordà es mantindran en la mateixa línia que els últims anys. La Guia Peñín 2018 va atorgar la qualificació d'excel·lent a 82 vins de la Denominació d'Origen.

A més, el tastador ha destacat que hi ha entre quatre i cinc cellers de la comarca que «despunten» amb productes «realment bons». Una situació que contrasta amb zones en què no n'hi ha cap que lideri el sector.

No ha avançat de quins cellers es tracta, però els que han obtingut millors puntuacions els últims anys són Castell de Peralada, Masia Serra, Vinyes Olivardots, Vinyes dels Aspres o Mas Llunes.

Però a més, d'entre els 230 vins provats, Ruffoni s'ha topat amb productes innovadors com vins macerats en pells o criats en àmfores, una orientació que «té a veure amb la tendència del mercat».

Les puntuacions, en un mes i mig

La Guia Peñín 2019 es publicarà el proper mes d'octubre, però enguany també es posarà a la venda en línia d'aquí a un mes i mig i és quan es podrà conèixer la puntuació dels 230 vins de la DO participants. La Guia Peñín és el manual de vins espanyols referent per restauradors i professionals.