Les excavacions arqueològiques al costat de la Basílica de Castelló d'Empúries van acabar divendres. Els treballs han permès confirmar la presència d'una necròpòli preromànica i localitzar el fossat de nivells de l'Alt Medieval que fins ara es deconeixien. En els propers mesos s'estudiaran les troballes que creuen hauran de fer replantejar la història a l'entorn de la Basílica.

A les primeres excavacions es van trobar tombes de mitjans del segle VIII després de Crist i de principis del IX. Les restes estarien vinculades a l'antiga església preromànica.

L'arqueòloga, Anna Maria Puig, explicava divendres, el darrer dia de les excavacions, en declaracions a la televisió local Empordà TV que han continuat sortint tombes i han continuat trobant sitges de l'església romànica «i el que ens interessava que era trobar el fossat doncs ha aparegut» també.

L'arqueòloga especificava que «té una forma, un tall, una secció, en forma de v, amb un replà superior en el qual s'havia aprofitat per enterrar també». A partir d'ara, va dir, «serà hora d'interpretar aquest fossar en realitat a què correspon».

Esperen poder fer analítiques de carboni 14 de les tombes que han sortit excavades en aquest fossat per datar els nivells trobats. Alhora es vol valorar «aquesta peça interessant que ens haurà de fer replantejar una mica la història d'aquest entorn de Castelló».

El municipi va ser capital del Comtat d'Empúries. El que s'investiga són els inicis anteriors a l'època medieval.

La primera campanya va posar al descobert catorze tombes de mitjans del segle VIII d.C i principis del IX enterrades sota el subsòl. també es van descobrir restes de murs de l'antic temple i també del romànic així com unes antigues sitges, d'èpoques posteriors.