Fa cent anys, el 2 de maig del 1918, Figueres inaugurava el monument dedicat a Narcís Monturiol, que presideix la part baixa de la Rambla. La instal·lació de l'escultura es va emmarcar en la reforma de la Rambla projectada per l'aleshores arquitecte municipal, Ricard Giralt i Casadesús, i va comptar amb una multitudinària inauguració en què hi van assistir autoritats com el president de la Mancomunitat, Josep Puig i Cadafalch. D'aquella inauguració, ahir se'n van celebrar els cent anys.

La ciutat va recordar-ho amb una visita guiada a la galeria subterrània que s'amaga sota de la Rambla i on l'escultura dedicada a Monturiol, obra d'Enric Casaonvas, hi té els fonaments.

L'actual arquitecte municipal, Joan Falgueras, i la historiadora de l'art Mariona Seguranyes van dirigir la visita que va recórrer, en vertical, 200 metres de la Rambla subterrània, des de la part alta fins on es va produir l'esvoranc el 2014. Una cinquantena de persones, gent gran, nens i famílies, van assistir-hi i la gran afluència de públic va obligar a programar una segona visita.

El mite de la nova Figueres

L'escultura a Monturiol «no era un simple monument, sinó el mite de la nova Figueres», va destacar Seguranyes, ja que es tractava d'un projecte de ciutat «molt buscat i en un context de ressorgiment del país», tot plegat emmarcat en la creació d'un relat sobre l'excelència de la ciutat de Figueres a principis del segle XX. Una obra que fins i tot va inspirar Salvador Dalí.

La Rambla té la seva raó de ser en la cobertura de la riera iniciada el 1831 per higienitzar aquell tram de la ciutat que, en les dècades posteriors, es convertiria en l'epicentre de la societat. La riera era l'abocador de l'activitat industrial de la ciutat i amb el rec de les aigües netes s'hi barrejaven també les brutes. «S'havia de tapar per no contaminar la vida de la ciutat», va explicar l'arquitecte Joan Falgueras.

El 1890 es va crear la primera comissió permanent per recollir fons per l'escultura, es dissolgué i es tornà a impulsar el 1904 amb membres destacats com Josep Pichot, Carles Costa, Juan Maria Bofill i Salvador Dalí Cusí (pare del pintor). Es va obrir un concurs i la proposta d'Enric Casanovas va guanyar.

L'obra està coronada per la figura de la Fama, agenollada i amb una branca d'olivera a la mà. Al centre, hi ha un retrat de Monturiol contemplant el mar. Un monument que volia donar a l'inventor la fama que no va tenir en vida i amb la «voluntat de fer de Figueres una ciutat de referència a Catalunya», va recordar l'alcaldessa, Marta Felip.

L'escultura, que també va rebre les crítiques de l'època, que la va qualificar de «destorb i brunyol», ha esdevingut un símbol de la Rambla i la ciutat.

L'acte es va tancar amb sardanes a càrrec de la cobla Ciutat de Girona, a la placeta baixa de la Rambla.