L'Ajuntament de Figueres reivindica la figura del polític Josep Puig Pujades amb la publicació de la seva biografia dins la Col·lecció Juncària. La presentació del llibre serà demà al Museu de l'Empordà, en el marc de l'exposició «Els Dalí de Figueres. La família, l'Empordà i l'art».

Amb aquest llibre, l'Ajuntament continua la seva tasca de recuperació de la memòria històrica i de reivindicació de personatges il·lustres que ha tingut la ciutat.

L'Ajuntament, en col·laboració amb la Diputació de Girona, presentarà Josep Puig Pujades (1883-1949). Cervell i paraula del catalanisme republicà que ha estat escrit per la periodista i historiadora Anna Teixidor.

Puig Pujades fou la figura clau que enllaçà el republicanisme empordanès del segle XIX amb el catalanisme progressista anterior a la Guerra Civil.Al llarg de la seva trajectòria, Puig Pujades va assumir diverses responsabilitats polítiques: regidor i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Figueres, comissari de la Generalitat a Catalunya, diputat a Corts i cònsol a Perpinyà i a Lió. Així mateix, va ser el màxim responsable de la Federació Republicana Socialista de l'Empordà que s'adherí a ERC. Durant els Fets d'Octubre de 1934, va ser empresonat 16 mesos per la seva responsabilitat al capdavant de la Generalitat de Catalunya a Girona.

El volum aborda els períodes històrics que van marcar decisivament la trajectòria de Puig Pujades. Fou el principal mecenes del setmanari Empordà Federal (1911/1938) però també un col·laborador habitual a la premsa, també la de Barcelona, i autor de diverses novel·les, recull de contes i obres de teatre. Va reivindicar nuclis culturals extrabarcelonins, com Figueres i l'Empordà, fou una de les prioritats del polític.