L'Observatori Astronòmic Albanyà (OAA) va entregar dimecres la primera beca per formar part de l'expedició científica europea Shelios, amb l'objectiu d'observar des de diferents punts de Namíbia el seu excepcional cel fosc. El reconeixement ha recaigut sobre l'estudiant de primer de Batxillerat del Centre Escolar Empordà de Roses, Aleksandra Selezneva.

El nom es va fer públic en un acte celebrat a la tarda a la sala Toni Montal de La Cate de Figueres, que va comptar amb la presència de nombrosos alumnes de la formació, familiars i professors, així com dels responsables de l'Observatori.

La jove ha superat «amb escreix» els tres dies de formació intensiva a les instal·lacions de l'Observatori Astronòmic Albanyà amb una nota mitjana de 10, essent la més destacada.

Els tres finalistes de la beca han estat Daniel Vieyra (també del Centre Escolar Empordà), Fèlix Llorens (Institut Cap Norfeu) i Marina Sala (Institut Cap Norfeu), tots ells amb notes superiors a 9.

L'excepcional qualitat del cel d'Albanyà el va fer mereixedor dels certificats Starlight i de Parc Internacional de Cel Fosc, el primer de l'Estat. A més, és el primer indret de tot el món a rebre aquests dos certificats.

Les instal·lacions de l'Observatori Astronòmic Albanyà compten amb el telescopi més gran de les comarques de Girona, des de l'estiu del 2017, i ja hi han passat més de 5.000 visitants.

L'OAA va engegar la temporada 2018 el cap de setmana passat amb la novetat d'una grada calefactada que permetrà observar els estels fins i tot a l'hivern, i té previsió de rebre aquest any prop de 10.000 visitants.