El PDeCAT de Figueres ja té futur candidat per encapçalar les eleccions municipals. L'anunci de la dimissió de Marta Felip ha facilitat la presa de decisions del partit, que converteix Jordi Masquef en aspirant per ser l'alcaldable del partit. Una decisió, però, que s'haurà de ratificar amb la celebració de primàries. Masquef és també el portaveu del grup municipal del PDeCAT a l'Ajuntament i presideix el partit a la ciutat

Amb Marta Felip fora de joc, l'executiva del partit va aprovar dimecres a la nit iniciar els tràmits per celebrar-les el proper mes de juliol, amb Masquef al capdavant, segons han explicat fonts del partit a Diari de Girona.

La decisió s'ha precipitat. Inicialment s'havia previst la votació un cop passat l'estiu, a l'espera que Felip prengués una decisió al respecte.

De fet, el PdeCAT no preveia un escenari d'enfrontament entre els dos possibles alcaldables (Felip i Masquef) i probablement hagués acceptat repetir amb l'encara alcaldessa com a cap de llista.

L'anunci de la seva dimissió, però, facilita les decisions del partit. De fet, era qüestió de dies que la formació acordés fer de Jordi Masquef el seu candidat als comicis del 2019. «La gent considera que el president del partit ha de fer un pas endavant», diu Masquef, i això és el que ha fet.

Tot i això, d'aquí a la celebració de les primàries encara hi ha marge perquè s'hi presenti algun altre candidat i prengui el lideratge a Jordi Masquef, un escenari possible però poc probable.

El partit resol així el debat intern, però encara té obert el front més immediat: qui ocuparà la cadira de batlle de Figueres quan Felip dimiteixi? Hi ha qui posa en dubte que la renúncia s'acabi produïnt, un escenari que el partit tampoc descarta.

La continuïtat de Marta Felip vuit mesos més seria una solució.

I és que Jordi Masquef és el relleu políticament natural a Marta Felip. La situació «òptima» per al partit seria que també la succeís un cop hagi presentat la renúncia al capdavant de l'Ajuntament. Tot i això, Francesc Cruanyes, primer tinent d'alcalde i segon a la llista com a independent en els anteriors comicis, ja s'ha ofert per a substituir-la.

El partit no ha valorat aquesta possibilitat públicament i asseguren que mantindran converses amb altres formacions per encarar la situació. Però si Cruanyes no hi renuncia, el partit té poca cosa a fer. «Respecto que en Francesc Cruanyes es vegi legitimat com a número 2», diu Masquef sobre el relleu de Marta Felip. Ara bé, «des del PDeCAT ens agradaria que fos algú del partit».

Jordi Masquef (Figueres, 1980) és llicenciat en Dret per la UdG. Actualment és el portaveu del grup municipal del PDeCAT a l'Ajuntament, regidor de Recrsos Humans, Fires i mercats, Esports i Joventut, Contractació, Contenciosos, Associació veïnal i Acció Cívica i Drets Civils. A més, és el president del partit a la ciutat des del 2016.

Les dimissions de Felip

Marta Felip no deixarà només l'alcaldia i l'acta de regidora, sinó que també marxarà de la Diputació de Girona i de la vicepresidència del Patronat de Turisme Girona Costa Brava. Felip hauria formalitzat la renúncia aquesta setmana i es podria fer efectiva en el proper ple de la Diputació que se celebrarà el dimarts 19 de juny.