El castell de Sant Ferran de Figueres és la fortalesa abaluartada més gran d'Europa, però durant anys ha viscut d'esquenes a la ciutat. Des que el 2003 es van aprovar els estatuts del Consorci, va quedar-hi recollit l'objectiu de conservar, restaurar, posar en valor el recinte i la promoció d'usos civils.

Així, amb l'objectiu de dinamitzar-lo, ahir es va celebrar -per primera vegada- el Dia del Castell i es preveu repetir l'acte anualment pels volts del mes de juny. Hi van assistir representants polítics i dels cossos policials: Guàrdia Civil, Policia Nacional i Guàrdia Urbana. Durant l'acte es va anunciar la recent rehabilitació d'un nou espai obert al públic, el qual ha permès descobrir el sistema de sanejament de la fortalesa.

Es tracta d'un espai sanitari significatiu pel seu valor històric. En ell s'hi concentra l'evolució del sistema de comunes en fortificacions militars des del 1753 al 1965. Es tracta de la «infraestructura sanitària de sanejament més important en el camp militar», va destecar l'arquitecte del castell, Rafael Vila. La descoberta, la va fer Vila quan es va adonar que una canonada de les quadres connectava amb una sala, al centre de la qual hi havia tubs rovellats al voltant d'una columna.

Després de vuit mesos d'investigació, va aconseguir documentar la descoberta i la propera tardor publicarà un llibret al respecte. A la sala ara s'hi ha instal·lat una reproducció de la comuna: al fons, les latrines senyalitzades amb un vidre que dona al fossat negre i, al centre, la reproducció del sistema de comunes concèntriques.

Durant l'acte es va anunciar que la fortalesa acollirà, el pròxim mes de novembre, el Comitè Científic Internacional de Patrimoni Fortificat, l'ICOFORT, organisme depenent de la UNESCO. El congrés, que se celebrarà entre el 14 i el 17 de novembre, comptarà amb visites a la base militar de Sant Climent, Colliure i amb unes jornades científiques amb la fortificació abaluartada com a epicentre. S'organitza en col·laboració amb l'Associació Amics del Castell de Montjuïc.

«El Castell és de tots i per a tots», va insistir ahir el director del Consorci, el coronel Jesús Heras. I és que un dels principals reptes de l'ens -participat pel Ministeri de Defensa, la Generalitat i l'Ajuntament de Figueres- és el d'acostar el Castell a la població. Durant el 2017 fins al 31 de maig d'enguany, el Castell ha rebut 67.149 visitants i un total de 16 centres escolars, que representa prop d'un miler d'escolars, i s'han organitzat 57 esdeveniments. El pressupost econòmic del 2018 és de 59.298 euros.

En els últims anys s'hi han fet nombroses obres tant d'adequació com de restauració i recuperació d'espais. Una de les obres previstes per enguany se centrarà en el baluard de Sant Narcís, on es vol buidar de terra fins arribar a l'interior del polvorí. Després del pas de l'escola taller per la fortalesa, ara acull la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC), que vetlla per la inserció social i laboral d'adolescents.