Un dels principals reptes del barri de Sant Joan és el d'aconseguir que els carrers estiguin nets, però també la sensibilització dels veïns del sector oest en temes de civisme. Amb aquest objectiu, la brigada de bones pràctiques del barri ha realitzat un videoclip, A tu verita, que busca conscienciar sobre la neteja dels carrers, el civisme i el reciclatge en un barri on viu majoritàriament la comunitat d'ètnia gitana.

El projecte, de fet, forma part del programa de millora global del barri de Sant Joan i el seu entorn. La brigada és un pla d'ocupació finançat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i que l'Ajuntament va posar en marxa el febrer del 2017. L'any passat es van contractar 4 persones del pla d'ocupació, enguany en són 9, de les quals 5 treballen a la brigada.

L'actuació compta també amb la col·laboració de diverses àrees de l'Ajuntament de Figueres i busca la formació i inserció laboral, suport en la neteja dels serveis municipals habituals i la sensibilització dels veïns de la zona a través de diverses actuacions, com ara tallers i xerrades. El videoclip, a ritme de rap i rumba, és una actuació emmarcada en el projecte.

En deu dies ja ha aconseguit més de 20.000 reproduccions. En el vídeo es veu el grup de treballadors passejant pels carrers del barri acompanyats de veïns mentre canten la cançó. De fet, la mateixa brigada diu haver notat un canvi d'hàbits en el barri.

Des de l'Ajuntament s'espera que la iniciativa serveixi més enllà del projecte. El regidor del barri de Sant Joan, Francesc Cruanyes, ha remarcat que «els resultats de la tasca de la brigada de bones pràctiques són més que evidents a peu de carrer, però hi ha una altra labor que no es veu i que s'ha de notar a mitjà termini: la sensibilització».

Càmeres al barri

D'altra banda, les set càmeres de videovigilància instal·lades al barri de Sant Joan ja estan en funcioament. S'han col·locat a la rotonda del carrer Ter i a la cruïlla del carrer Ramon i Cajal i Dr. Ferran i permeten tenir controlats els principals accessos del sector oest de la ciutat, incloent aquest barri i el Culubret.

La mesura era una «reivindicació veïnal» que busca millorar la seguretat de la zona pel seu efecte dissuasiu. La seva instal·lació ha requerit uns tres mesos de treballs per obrir les rases i passar la fibra òptica amb un cost d'uns 162.000 euros.

Falta una última fase amb la instal·lació de càmeres a la plaça Nova Icària i al carrer Món Millor. Més endavant també se'n posaran al parc de les Aigües per evitar robatoris i trencament de vidres a vehicles.