La neteja i el manteniment dels carrers dels barris del sector oest de Figueres -on viu majoritàriament la comunitat gitana- és encara un dels reptes pendents de la ciutat. Durant els mesos d'estiu i amb la fresca que acompanya els vespres, els carrers dels barris de Sant Joan i el Culubret s'omplen de tot tipus de mobles que treuen els mateixos veïns per fer tertúlia i menjar a peu de carrer. Però a més, també s'hi acomulen altres andròmines que obstaculitzen el pas, com ara barbacoes.

Per tal de mantenir els carrers nets i evitar l'ocupació de la via pública permanentment per mobles, l'Ajuntament de Figueres ha iniciat una campanya de retirada d'estris que durarà tot l'estiu. El dispositiu de retirada de mobles i andròmines al carrer es realitza des d'Ecoserveis i en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Figueres. Es va iniciar la setmana passada i es preveu que duri fins passat l'estiu.

Segons fonts municipals, s'havia avisat prèviament els veïns de la zona que tots aquells mobles que ocupessin la via pública serien retirats. Tot i això, la neteja, que es va produir a primera hora del matí, es va endur mobles, cadires i altres estris que obstaculitzaven el pas i que, en certs aspectes, suposen un perill per als vianants.

Barbacoes i taules

El servei serà periòdic al llarg de l'estiu, l'època en què s'acumulen més andròmines a les places i voreres. Barbacoes, sofàs, cadires i taules són el principal mobiliari que els veïns de Sant Joan i el Culubret treuen al carrer. I és que l'Ajuntament apunta que el sector oest és l'únic punt on es dona aquesta problemàtica.

La recollida s'efectua a les sis del matí i vol incentivar els veïns de la zona a mantenir el carrer lliure d'objectes, així com mantenir la seguretat.

La campanya no forma part del projecte de la brigada de bones pràctiques, que treballa per sensibilitzar sobre el reciclatge i la conservació dels carrers del barri nets, però s'emmarca en la voluntat global de conscienciar els veïns en el civisme. La darrera acció -de caràcter pedagògic- ha sigut la presentació del videoclip A tu verita, que s'orienta sobretot a la sensibilització.