Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una banda de lladres que es dedicava a robar a turistes a les àrees de servei de l'AP-7, entre la Jonquera (Alt Empordà) i Tarragona. El grup criminal estava format per sis integrants d'origen albanokosovar, cinc dels quals han quedat detinguts i un altre té una ordre de crida i cerca. Els pispes sostreien objectes de valor i diners de l'interior de vehicles després de distreure els seus ocupants als quals els deien que tenien la roda punxada i simulaven que els ajudaven. En un dels furts, els lladres es van arribar a emportar més de 10.000 euros de l'interior d'un dels turismes. Els autors dels fets actuaven en dos grups separats però coordinats, i utilitzaven cotxes de lloguer per cometre els fets delictius. En tres mesos l'organització criminal havia llogat més de 20 vehicles amb una inversió de 6.000 euros.

La investigació es va iniciar el passat 23 d'abril a partir d'un furt que es va produir a l'àrea de servei d'Empordà Sud, ubicada al punt quilomètric 35 de l'autopista AP-7 al terme municipal de Garrigàs (Alt Empordà). El grup criminal estava dirigit per un cap i sovint coincidien dos vehicles de cada grup a la mateixa àrea de servei i canviaven els ocupants dels vehicles cada tres o quatre dies per evitar ser detectats per la policia. Els autors acostumaven a robar a turistes aprofitant el seu desconeixement sobre qüestions legals i a l´hora de fer la denúncia, així com el fet que es trobaven desorientats, molts cops no parlen l´idioma i acostumen a portar grans quantitats de diners a sobre. Dels sis investigats que formen el grup criminal, només dos d'ells tenen domicili estable a Catalunya, mentre que la resta s'allotjava de manera temporal en diversos hostals i hotels de diferents poblacions.

La majoria dels integrants del grup tenien una important mobilitat, residien alhora en tres llocs diferents per tal de no ser descoberts. Els que vivien en domicilis estables prenien mesures de seguretat molt avançades per evitar ser detectats i seguits. Els cinc arrestats -amb diversos antecedents a diferents països d'Europa com França, Alemanya i Itàlia- van passar a disposició judicial ahir divendres 10 d'agost, i el jutge va decretar la llibertat amb càrrecs i a quatre d'ells també els va imposar una ordre d´allunyament de 200 metres de tota l'AP-7 i les seves àrees de servei.

Tres grups criminals desmantellats i 43 detinguts

Durant el 2018 els Mossos d'Esquadra de la Unitat Operativa de Mobilitat han desarticulat tres grups criminals que actuaven a l'AP-7. En total s'han detingut 43 implicats en robatoris a l´autopista o àrees de servei. Segons la policia catalana, la col·laboració d'Abertis autopistes ha estat molt important a l'hora de portar a terme la investigació.