Les concentracions a les portes de la presó Puig de les Basses s'han convertit en un habitual des que l'exconsellera de Treball, Dolors Bassa, hi va ingressar. Els sopars a la fresca ja són massius -el darrer amb prop de 3.000 persones- i la tractorada d'ahir al matí va mobilitzar pagesos d'arreu de les comarques gironines. La convocatòria d'Unió de Pagesos va aplegar prop de vuitanta tractors i unes tres-centes persones davant del centre penitenciari.

Els tractors van arribar procedents d'arreu de la província per reclamar la llibertat dels polítics presos i el retorn dels que estan a l'estranger. Els del Ripollès van ser els més matiners, la sortida estava convocada per dos quarts de deu del matí, seguits dels tractors de la Garrotxa, la Selva, el Gironès, el Pla de l'Estany, el Baix i l'Alt Empordà. Sota l'imponent sol d'agost i pels volts de dos quarts d'una del migdia, els pagesos van començar a arribar al centre penitenciari.

El coordinador nacional del sindicat Unió de Pagesos, Joan Caball, va recordar els membres del govern empresonats i va insistir en el diàleg per «arreglar les coses». «Hi ha qui no pensa com nosaltres i és legítim, però no podem permetre que algú per les seves idees hagi de marxar o sigui empresonat», va insistir Caball.

El representant del sindicat agrari va qualificar de «feble, indigna i pobra» la societat que és incapaç d'escoltar les divergències ideològiques i va ratificar el compromís dels pagesos d'estar «al costat del Govern de Catalunya i dels seus legítims representants» i «davant el Parlament».

En l'acte també hi va participar la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que va interpel·lar l'exconsellera Bassa amb un «bon dia Dolors!» i amb la vista posada a la presó. Davant d'unes 300 persones mobilitzades, Jordà va mantenir un to dur cap a l'Estat i va reivindicar la «victòria» de l'1-O. «Ens van robar a cops de porra l'alegria de la victòria», va dir.

Jordà, a més, va titllar l'Estat espanyol de «demofòbic», que «maltracta» Catalunya i que és amic de «la corona, dels mafiosos, dels que venen armes i de l'Ibex 35». La consellera va reivindicar els ciutadans que es mobilitzen com hereus dels que van proclamar la república el 1931 i que van viure posteriorment la repressió de la guerra i el franquisme.

«Són els mateixos feixistes i falangistes els que els tenen tancats a la presó», va sentenciar. Jordà també va assegurar que la societat «no permetrà que el patiment de la Dolors no serveixi per res» i que ha de conduir «a la victòria».

La carta de Dolors Bassa

D'altra banda, a la mobilització també hi van assistir familiars de la Dolors Bassa. La seva germana, Montse Bassa, va llegir una carta escrita per l'exconsellera on agraeix el suport rebut i fa una crida «a mantenir les mobilitzacions» per reclamar «l'alliberament dels presos polítics».

«Malgrat les hores que m'han robat, la indignació i la ràbia es converteixin en fermesa i serenor amb l'esperança que la llibertat i la democràcia sempre guanyen», deia Dolors Bassa en el text llegit per la seva germana.