L'ecologisme gironí continua lluitant contra els projectes urbanístics a la Costa Brava. Aquest dijous es va produir una nova ofensiva del sector per preservar el litoral i frenar la construcció de 300 cases arran de la costa, a Begur (260) i Llançà (40). El primer arribarà al Parlament de la mà dels Comuns, mentre que aquest darrer és l'últim projecte que ha denunciat l'entitat IAEDEN-Salvem l'Empordà. Pels ecologistes és una de les «aberracions urbanístiques més importants a la costa de l'Alt Empordà».

El projecte, batejat com a Roses-2, vol construir 40 cases en una zona forestal entre Llançà i El Port de la Selva i l'entitat ecologista ja ha anunciat que impugnarà el pla especial de l'Ajuntament de Llançà. El consistori ha donat llum verda als promotors en considerar que es tracta de sòl urbà, però la IAEDEN posa en dubte aquest argument.

«El 80% del terreny és sòl forestal i a més està encaixonat en una zona que toca al Parc Natural del cap de Creus», ha explicat la portaveu de l'entitat, Marta Ball-llosera, en declaracions a l'ACN. Per tant, segons l'entitat, no s'hi podria fer el projecte.

La IAEDEN impugnarà el pla especial dins els 45 dies posteriors a la seva publicació i aleshores dependrà d'Urbanisme l'aprovació o no del projecte. Ball-llosera s'ha mostrat «convençuda» de guanyar aquest cas. «Tenim arguments molt sòlids», ha sentenciat.

Si malgrat tot el projecte segueix endavant, portaran el cas als tribunals i recorden que ja han rebut sentències favorables en casos similars. Els ecologistes adverteixen que la zona limita amb el Parc Natural del cap de Creus i hi creua un rec que la IAEDEN defensa com un «connector biològic d'interès pel Parc».

Es tracta del rec d'en Feliu, una de les poques zones forestals litorals que queden en aquest àmbit del Parc i alhora perquè el bosc de la ribera «fa de connexió ecològica d'interès per la fauna».

Segons ha explicat l'entitat, un dels motius que permet als promotors construir els habitatges és que la qualificació del sòl està basada en una normativa del 1982 i que qualifica l'espai com a sòl urbà.

Les pendents, el doble permès

Però els ecologistes discrepen. Diuen que no es compleixen les condicions per aquesta qualificació i recorden que segons la normativa vigent del 2010 seria «impossible» aixecar-hi les 40 cases. El projecte Roses-2 vol construir, a més, en una zona de fortes pendents i en alguns trams s'arriba a doblar el 20% d'inclinació permesa (fins a superar el 40%).

A la zona, però, ja hi ha sis habitatges construïts durant la dècada dels 60. La portaveu de la IAEDEN vol que se separi de la qualificació de la resta del terreny i diu que si se'n construeixen de nous «serà fer més gran l'aberració contra la Costa Brava».

Demanen la intervenció de la Generalitat i una moratòria en la construcció d'aquestes urbanitzacions. El de Llançà és un dels 21 projectes que l'associació SOS Costa Brava ha denunciat, de la qual la IAEDEN en forma part.