Els cellers de la DO Empordà han començat la verema del 2018 i les provisions auguren una bona procció. La majoria de cellers ja fa alguns dies que estan collint raïms, i els que no ho fan, estan a punt de començar. Tot i que depèn de la zona i de la varietat, la verema s'ha iniciat en general en les dates tradicionals, és a dir entre mitjans i finals d'agost i el consell regulador de la DO Empordà preveu més producció i de més qualitat que l´any passat. Les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit, són les primeres que es cullen però el gruix de la producció es veremarà durant el mes de setembre i la verema s'allargarà fins a l'octubre. Les previsions de la DO Empordà apunten que la producció d'enguany serà lleugerament superior a la de l'any passat, aproximadament un 4% més. Les dades de producció definitives no es coneixeran fins a finals d'octubre, ja que les condicions metereològiques de les properes setmanes marcaran l'evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2018. Tot i això, les primeres previsions de la DO Empordà apunten que la producció se situarà a la mitjana de la denominació, que és d'uns 60.000 hectolitres anuals. Les abundants pluges de la primavera i les altes temperatures d'aquest estiu han propiciat una excel·lent maduració del raïm en una campanya que s'ha caracteritzat per la manca de fenòmens metereològics o sanitaris que hagin afectat negativament les vinyes. Justament, l'estat de les vinyes és «excel·lent» a causa de l'òptima climatologia, diuen des de la DO.

Xarxa meteorológica

Els viticultors ja s'han beneficiat enguany de la xarxa d'estacions metereològiques instal·lades a principis d'any a diversos punts de les vinyes de la DO per recollir dades que ajudin els productors a aplicar una viticultura més ecològica. Les dades proporcionades per la xarxa han permès reduir l'ús de productes fitosanitaris i han ajudat a mantenir les vinyes en un estat sanitari excel·lent. El sistema es va posar en marxa a principis d´any per combatre de forma més ecològica el míldiu, un fong que provoca una de les principals malalties que afecten les vinyes. Les estacions incorporen sensors de temperatura i humitat relativa, pluviòmetre, sonda d'humectació foliar i anemòmetre. Estan dotades de panells solars que garanteixen el funcionament continuat els 365 dies l'any. Les estacions fan, com a mínim, una lectura horària i envien les dades recollides a una plataforma que monitoritza els resultats de manera permanent. D'aquesta manera, els viticultors disposen d'una informació més completa que ja és bàsica per decidir els tractaments fitosanitaris que cal aplicar a les vinyes, amb l'objectiu final de minimitzar el màxim possible o evitar l'ús de pesticides que s'apliquen al vinyar empordanès. Aquest sistema de gestió estarà en fase de proves durant els propers tres anys per valorar-ne la seva efectivitat i fiabilitat en la reducció dels tractaments aplicats a les vinyes. Els cellers Espelt, Peralada i Clos d'Agon col·laboraran en aquests estudis.