Garrigàs va ser el primer poble de l´Alt Empordà a patir les càrregues policials durant la celebració de l´1-O. Per commemorar i recordar els fets, el municipi, juntament amb la Taula Empordanesa per la Memòria de l´1 d´octubre, han promogut una jornada reivindicativa el proper dissabte 29 de setembre anomenada «La força d´un poble».

Un d´aquests actes serà la presentació de dues «produccions pròpies» que recrearan els fets de l´1 d´octubre del 2017 a Garrigàs batejats com «El ball de les urnes» i «L´arribada dels piolins». La programació s´iniciarà al matí amb un acte institucional amb presència d´alcaldes de pobles veïns que també van patir les càrregues policials i es batejarà el centre cívic amb el nom d´1-O. La jornada seguirà amb un to lúdic i festiu i amb desenes d´artistes convidats, que faran tant espectacles com concerts.

Tant l´alcaldessa Pilar Bosc com un dels cordinadors de la Taula, Josep M. Teixido-Mallart, esperen una gran afluència de visitants i entre les persones que hi actuaran «desinteressadament» hi haurà els Castellers de Figueres i els Vailets de l´Empordà de Castelló, Germà Negre, Joanjo Bosk o El Pot Petit. El dijous també s´inaugurarà una exposició amb fotografies d´aquell dia i una taula rodona amb els seus autors.