Figueres recordarà els fets de l'1 d'Octubre de 2017 amb el descobriment d'una placa commemorativa i la projecció d'un audiovisual el mateix dilluns 1 d'octubre a les vuit del vespre. La instal·lació d'aquesta placa a la plaça de l'Institut Ramon Muntaner es va aprovar per la Comissió del Nomenclàtor a proposta del Ple Municipal.

La Comissió del Nomenclàtor de Figueres, presidida per l'alcaldessa Marta Felip, va acordar aquest juliol per encàrrec del Ple dedicar la plaça de l'Institut als fets de l'1 d'octubre de 2017 en què centenars de persones es van concentrar en aquesta plaça per seguir els resultats del referèndum.

El Ple de febrer de 2017 va aprovar encarregar a la Comissió del Nomenclàtor l'estudi de la proposta de dedicar la plaça de l'Institut a l'1 d'Octubre. Aquesta Comissió, formada per representants de tots els partits polítics, entitats i membres de la societat civil, és l'òrgan encarregat d'estudiar i aprovar les propostes de denominacions, tant de vies urbanes com d'altres espais públics de la ciutat i també de l'atorgament dels Honors i Distincions que concedeix l'Ajuntament.

L'acte commemoratiu finalitzarà amb una actuació musical de la cantautora Rusó Sala.