La campanya arqueològica a la necròpolis de Vilanera, a l'Escala, ha permès excavar 14 noves tombes de la primera edat de ferro.

La intervenció, que va començar a principis de setembre, ha fet possible ampliar la zona descoberta d'aquest espai d'incineració, que ha havia estat identificat i parcialment documentat en les actuacions que s'havien fet els anys 1999 i 2000. Es tracta de fosses excavades en el subsòl on s'havien dipositat les urnes amb les restes de la cremació, generalment envoltades de peces ceràmiques.

També s´ha pogut documentar alguna de les estructures funeràries més senzilles, que solen contenir una única urna ceràmica i que corresponen a l´ús previ d´aquesta necròpolis durant el bronze final.

L'equip d'arqueologia ha acabat aquesta setmana els treball d'excavació previstos a la necròpolis del període del bronze final i de les primera edat del ferro, situada al turó de Vilanera. L'actuació dona continuïtat a la represa l'any 2006 de les excavacions en aquest jaciment.

La intervenció, que va començar a principis de setembre, ha permès ampliar la zona descoberta d'aquesta necròpolis d'incineració, que ja havia estat identificada i parcialment documentada en les excavacions que s'hi van fer entre el 1999 i el 2000.

Durant els treballs, s'ha localitzat i excavat 14 tombes que corresponen a la primera edat del ferro i que consisteixen en fosses excavades en el subsòl on s´havien dipositat les urnes amb les restes de la cremació, generalment envoltades d´altres peces ceràmiques. També s´ha pogut documentar alguna de les estructures funeràries més senzilles, que solen contenir una única urna ceràmica i que corresponen a l´ús previ d´aquesta necròpolis durant el bronze final.

L´espai ocupat per les estructures funeràries se situa a la part baixa del vessant sud d´aquest turó, a l´oest del terme municipal de l´Escala. S´estén al costat d´un gran túmul que en campanyes anteriors es va poder atribuir al neolític mig, associat amb diverses tombes d´inhumació i una estructura megalítica central, que evidencia una llarguíssima seqüència en l´ús funerari d´aquest indret. Com a continuació de l´excavació d´aquest primer túmul realitzada entre els anys 2016 i 2017, durant el passat mes de juny es va prosseguir amb la delimitació de la seva extensió, amb la participació d´estudiants d´arqueologia del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona.

A partir d'ara, es farà l'excavació en laboratori del contingut de les urnes, la recuperació i l´estudi de les restes antropològiques cremades, així com la restauració i documentació dels materials arqueològics procedents d´aquesta necròpolis.

Les noves troballes al turó de Vilanera serveixen, segons els arqueòlegs, per confirmar la importància de les evidències arqueològiques conservades en aquest paratge. Precisament, la voluntat de potenciar i posar en valor aquest entorn d´especial interès paisatgístic, ecològic i patrimonial ha portat recentment a impulsar l´adquisició de gran part de la superfície del turó per part de l´Ajuntament de l´Escala.

Les actuacions les promou l´Ajuntament de l´Escala amb l´ajut del Departament de Cultura en el marc de les convocatòries anuals de subvencions a municipis i comarques per a inversions en la gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic, i han comptat també amb la col·laboració del Museu d´Arqueologia de Catalunya.