L'Arxiu Municipal de Castelló d'Empúries ha localitzat i comprat en una subhasta un mapa del terme de l'any 1821. El mapa, que porta per títol «Des environs de Castillon de Ampurias», mostra les operacions militars que es van portar a terme durant la Guerra del Francès (1808-1814) entre l'exèrcit napoleònic liderat pel general francès Gouvion-Saint-Cyr i les tropes espanyoles comandades pel general Luis Rebolledo de Palafox, marquès de Lazán. El document està a disposició dels investigadors.

Al document hi apareixen dibuixades les línies d'avançament de les tropes espanyoles de la Divisió de Lazan i la posició de les tropes de la Divisió Reille el gener del 1809, on els dos exèrcits estaven situats a ambdues vores de la Muga, al voltant de la vila de Castelló d'Empúries.

El mapa mostra el territori comprès entre els termes de Castelló d'Empúries i part dels de Peralada, Cabanes, Vilabertran, Figueres, Vilatenim, Vila-sacra, el Far d'Empordà, Pau i Roses.

Des de l'Arxiu municipal de Castelló han remarcat que indica un bon nombre de topònims, especialment del terme de Castelló, i «ens permet conèixer com era el territori, amb l'estany de Castelló, la Mugueta, la Muga, els recs i les llaunes».

El document cartogràfic mesura 20,9 x 40,2 cm en un full de 41,7 x 49 cm i presenta restes de l'enquadernació al marge esquerre. Es tracta del mapa número 5 i formava part de l'atles: «Journal des opérations de l'armée de Catalogne en 1808 et 1809 sous le commandement du général Gouvion Saint-Cyr ou Matériaux pour servir a l'histoire de la guerre d'Espagne (?)» que va ser editat a París l'any 1821.

L'autor dels gravats és precisament Laurent Gouvion Saint-Cyr (1764-1830).

Aquest document s'ha integrat a la col·lecció cartogràfica municipal i resta a disposició dels usuaris i investigadors de l'Arxiu Municipal.