Figueres ha descobert un monòlit recordant els fets de l'1 d'octubre. La peça està situada al mig de la plaça de l'Institut, on centenars de persones es van agrupar, ara fa un any, per esperar el recompte de les urnes i intercanviar les intenses emocions viscudes durant tota la jornada. L'acte commemoratiu va tenir lloc ahir al vespre.

La placa la va descobrir l'alcaldessa Marta Felip acompanyada de regidors de l'Ajuntament i tot seguit es va llegir un manifest conjunt. L'acte es va tancar amb dos poemes musicalitzats per Rusó Sala.

El plenari municipal del mes de febrer passat va acordar fer l'encàrrec a la Comissió del Nomenclàtor. Aquest ens, format per representants de tots els partits polítics, entitats i membres de la societat civil, és l'òrgan encarregat d'estudiar i aprovar les propostes de denominacions, tant de vies urbanes com d'altres espais públics de la ciutat i també de l'atorgament dels Honors i Distincions que concedeix l'Ajuntament. La proposta va tenir els vots en contra dels representants dels grups municipals del PP i Ciutadans.