Figueres segueix treballant per fer del projecte de museïtzació de la casa natal de Salvador Dalí una realitat. L'Ajuntament portarà a votació en el ple ordinari d'octubre, que se celebrarà demà, una modificació de crèdit per dotar de pressupost la realització del pla museològic de la casa natal.

La despesa no té consignació pressupostària, per la qual cosa el govern figuerenc proposa una modificació de crèdit de 10.000 euros per a aquesta finalitat. Així, es donaria de baixa aquest mateix valor de la partida referent a les despeses institucionals i d'alcaldia per traspassar-lo a la casa natal de Dalí.

Projecte de 2010

El projecte de museïtzació de l'immoble de l'any 2010 està valorat en 2,5 milions d'euros i en el pla d'inversions del pressupost d'enguany s'hi preveu una partida de 250.000 euros, que es completaria amb les aportacions de la Generalitat i l'Estat, a parts iguals (també 250.000 euros).

La modificació de crèdit extraordinari que es preveu que es voti dijous permetrà impulsar el projecte del pla museològic, que fins ara no tenia partida pressupostària.

L'immoble s'ubica al número 6 del carrer Monturiol, al centre de Figueres, i en un futur es preveu que s'incorpori a la ruta daliniana a la ciutat i completi l'oferta cultural del Museu Dalí. Ja fa un any que l'Ajuntament va voler fer visible aquesta museïtzació amb la instal·lació de plafons a peu de carrer que avancen el futur museu als visitants.

El projecte elaborat preveu que a la planta baixa s'hi instal·li un punt d'informació i una llibreria. L'entresol, el punt on va néixer el pintor, serà l'espai que es convertirà en museu pròpiament dit amb referències a la família, que hi va viure fins que Salvador tenia vuit anys.

De fet, els treballs que s'hi van fer en un primer moment, al 2009, van posar al descobert el color de l'estança on va nèixer l'artista, el matí de l'11 de maig de 1904. En canvi, a la primera i a la segona planta s'hi preveuen sales d'exposicions d'altres artistes contemporanis a Dalí o que el van prcedir. Finalment, el terrat es proposa utilitzar-lo com a mirador o espai per a la celebració de diversos actes.

Previsions per al 2020

L'última data anunciada fa uns mesos per poder visitar l'immoble és el 2020. I és que està prevista per a aquest mateix any la posada en marxa de la reforma arquitectònica.

L'Ajuntament de Figueres va adquirir progressivament els diferents immobles i espais comercials que componien tot l'edifici des de l'any 1995, amb Marià Lorca d'alcalde, fins al 2001, amb Joan Armangué. Es va rehabilitar la façana i, uns anys més tard, el 2008, es va signar el conveni amb el Ministeri d'Habitatge, liderat aleshores per Carme Chacón.