Abans de saber les línies de futur que cal seguir en l'àmbit socioeconòmic, primer cal plantejar-se: «On estem?». D'aquesta pregunta arranca la jornada de debat Repensem l'Empordà, que se celebrarà a La Cate de Figueres demà, dissabte 6 d'octubre, organitzat per l'Institut d'Estudis Empordanesos. L'acte analitzarà el present econòmic i social de l'Empordà, però també presentarà les potencialitats que té el territori, una qüestió clau a l'hora d'encarar les línies de futur que cal emprendre.

La Secció d'Economia i Societat de l'IEE ha preparat diverses taules de treball amb professionals que debatran entorn temes com ara les desigualtats socials, l'educació i la formació, el mercat de treball i la cohesió social, l'ordenació i la planificació territorial. L'activitat és gratuïta, però cal inscriure's prèviament.

L'IEE considera que «l'economia empordanesa està vivint moments difícils, ja que es troba entre les comarques més degradades de Catalunya». Des de la crisi del 2009, l'economia de l'Empordà pateix una forta caiguda. Del 2008 al 2015, per exemple, la renda familiar a Catalunya va baixar un 3,4%, mentre que a l'Alt Empordà va baixar un 27,2%. «Si a aquesta xifra se li afegeix la d'inflació acumulada, s'estableix que a l'Empordà, el poder adquisitiu ha baixat un 35%», explica Joan Armangué, economista i exalcalde de Figueres.

«S'està recuperant la indústria, i no tant per l'augment d'activitat industrial, sinó perquè el sector dels serveis està patint una caiguda», apuntava. Sota el títol L'economia empordanesa millora, les desigualtats socials creixen, Armangué i el president de Càritas Figueres i també exalcalde Marià Lorca faran una ponència centrada en els seus respectius àmbits de coneixement.

Per analitzar les línies de futur que cal seguir per revertir la situació econòmica i social de l'Empordà, segons Armangué, «cal trobar consens entre els representants públics i la societat civil». La jornada de presentació llançava a l'aire una pregunta: «Volem seguir amb el model productiu actual de l'Empordà Costa Brava, basat en el turisme, o ens arrisquem amb el model Empordà, un nou model productiu amb economia diversificada, equilibrada i de qualitat?» «Potser és hora de Repensar l'Empordà», tancava l'economista figuerenc.