El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la sentència que condemna l'Ajuntament de Figueres a pagar 25.000 euros per «no haver fet res» per frenar conflictes laborals greus dins la Guàrdia Urbana. El tribunal no ha admès el recurs interposat per l'ajuntament i, a més, li imposa el pagament de les costes judicials.

La sentència dona la raó a una agent del cos que va interposar la demanda després de patir un trastorn d'ansietat arran de «conflictes» amb els seus superiors. Segons argumenta el tribunal, hi ha un «nexe» clar entre l'origen de la patologia i el tracte de rebia l'agent quan anava a treballar a comissaria.

A més, resol que l'ajuntament era perfectament «coneixedor» de la situació i no va adoptar les mesures necessàries per evitar-ho. El sindicat CSI-F reclama a l'alcaldessa Marta Felip una disculpa pública.

La sentència que obliga l'Ajuntament de Figueres a pagar 25.000 a la demandant ja és ferma. La sala social del Tribunal Suprem no ha admès el recurs interposat per l'ajuntament i confirma així la sentència que resolia que l'Ajuntament «coneixia perfectament les tenses i bel·ligerants relacions personals que, des de feia anys, minaven la convivència laboral dins la Guàrdia Urbana».

A més, la sentència confirma que la demandant pateix «una dolència psíquica derivada de l'existència de riscos psicosocials a la feina». A l'agent de la Guàrdia Urbana li van diagnosticar un trastorn d'ansietat i va agafar la baixa el 17 de setembre del 2014. Va ser pocs dies després d'haver patit un «enfrontament» amb l'inspector en cap del cos.

La dona vestia uniforme, i el seu superior li va ordenar que es tragués les arracades i uns braçalets. Ella s'hi va negar i arran d'això la policia i l'inspector van tenir una topada. Tot i que el reglament de la Guàrdia Urbana recull que l'ordre que va donar l'inspector era «legítima», l'enfrontament va ser la gota que va fer vessar el got, perquè ja hi havia mala maror d'abans, i l'agent va patir una crisi d'ansietat.

La demandant, defensada per l'advocat Jordi Colomer, era representant del sindicat CSI-F i no tenia antecedents de cap patologia psíquica. Arran de l'enfrontament amb l'inspector, va haver-se d'agafar la baixa. El cas va anar a parar sobre la taula de la Inspecció de Treball, que va analitzar la situació laboral al cos i va detectar un greu incompliment en matèria de prevenció de riscos laborals.

«Els riscos psicosocials no van ser evitats per l'ajuntament i van causar danys a la seva esfera personal», argumenta la sentència que també subratlla que «sense l'incompliment en matèria preventiva de l'ajuntament, el dany no s'hauria produït».

Reacció sindical

El sindicat CSI-F celebra que el Tribunal Suprem, tal com ja van fer abans el Jutjat Social 1 de Figueres i el TSJC, desestimi els arguments del demandat i confirmi que la inacció de l'ajuntament ha provocat un perjudici a l'agent. Ara que la resolució ja és ferma reclamen a l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, una disculpa pública i que reconegui que l'equip de govern no va adoptar cap mesura.