El Consorci d’Inspecció de Treball de la Seguretat Social ha alertat l’Ajuntament de Figueres que existeixen riscos importants psicosocials per a la salut dels treballadors de la Guàrdia Urbana de Figueres que s’estan donant des de fa temps, i s’insta l’Ajuntament a prendre mesures per acabar amb el risc que comporten.

Les conclusions són fruit d’una llarga inspecció que va començar l’octubre de 2014, quan el sindicat CSIF va fer arribar una denúncia per casos d’assejtament i discriminació a la plantilla. Reclamen a l’alcaldessa, Marta Felip, que obri «immediatament un expedient i resolgui un tema que fa anys que dura».

Els representants sindicals van posar en coneixement de la Inspecció de Treball i d’altres organismes com la Subdirecció General de Coordinació de la Policia de Catalunya que a la Guàrdia Urbana hi havia episodis de denúncies «d’assetjament i discriminació, expedients disciplinaris, favoritismes, animadversions personals, denúncies entre treballadors, malestar i desmotivació de gran part de la plantilla». També apuntaven que hi havia hagut enfrontaments greus durant els serveis.

El 23 d’octubre de 2014, segons l’informe al qual ha tingut accés Diari de Girona, Treball manté la primera reunió amb l’Ajuntament i representants sindicals per aclarir «les situacions de tensió i conflictes que s’han produït i es produeixen a la Guàrdia Urbana». També s’entrevisten amb l’inspector i des de Recursos Humans els informen que estan a punt de culminar una avaluació de riscos psicosocials

. Entre març i el 9 de juny es porten a terme diverses visites i entrevistes amb treballadors, responsables municipals i de la policia. S’havia sol·licitat informació diversa que arriba finalment el 9 de juny i es conclou que hi ha un risc elevat per a la salut dels agents. Per això, diuen, «i per la seva continuïtat en el temps, s’ha procedit a efectuar una Proposta de Requeriment a l’Ajuntament de Figueres perquè adopti les mesures necessàries per eliminar els riscos».

El vicepresident del sindicat, CSIF, Rafa Sánchez, recorda que des del 2012 denuncien la situació.

Els primers a rebre tractes vexatoris o discriminacions van ser delegats sindicals, però s’han anat estenent i avui hi ha molts agents de baixa, remarca. Les úniques actuacions que s’han fet han estat expedients als agents que han denunciat, es queixa, i adverteix de les greus conseqüències que podria tenir la pressió a una plantilla que porta armes i fa feines arriscades. Per això exigeixen a l’alcaldessa que prengui mesures i li recorden la seva responsabilitat.

Expedients per dur arracades

El malestar a la Guàrdia Urbana de Figueres no és nou i no es considera cap coincidència que fa pocs mesos, tal com va publicar Diari de Girona, hi hagués vuit agents de baixa per depressió en una plantilla d’uns 68. Fins i tot una mútua laboral va admetre indics d’assetjament, diu el CSIF.

Les primeres denúncies són de 2012. Dos delegats sindicals haurien patit discriminacions i el resultat hauria estat que se’ls van obrir expedients. A una de les agents se la va expedientar amb dos mesos de suspensió de feina i un trasllat de servei per dur arracades -una nova normativa- perquè dificulten la mobilitat laboral. Aquesta havia patit situacions incòmodes com que li robessin la roba interior de la taquilla.

Un altre agent va denunciar que «li anaven a donar una medalla i el cap de Policia s’hi va oposar», diu Rafa Sánchez del CSIF. Els casos són només evidències d’un conflicte de fa anys que fins ara no s’ha abordat. El nou govern, fa unes setmanes, el dia de la Guàrdia Urbana, va anunciar que ampliaria la plantilla.