El PSC de Figueres ha denunciat que el regidor Jordi Masquef exerceix d'alcalde sense que s'hagi produït el relleu formal en una sessió plenària. La situació ja hauria generat algun enfrontament amb les formacions a l'oposició que no van voler atendre una proposta de canvi d'hora que va proposar el regidor a la darrera Junta de Portaveus perquè entenen que no té potestat per fer-ho. Els socialistes critiquen que l'alcaldessa, Marta Felip, no pot atendre el dia a dia però no fan efectiu el relleu a l'alcaldia.

Marta Felip va anunciar a principi de juny que deixaria el càrrec d'alcaldessa per passar a ser secretària general d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, dins el nou govern de Quim Torra. Ja va dir que el relleu a l'alcaldia no seria una qüestió immediata però han passat gairebé quatre mesos i encara no hi ha data oficial.

Durant aquest temps el PDeCAT ha hagut de resoldre tensions internes per al relleu. El segon a la llista, Francesc Cruanyes, va entendre que seria ell el proper alcalde i així ho va manifestar via Twitter. Però el partit ha acabat escollint de candidat per a les properes eleccions municipals a Jordi Masquef i ha preferit que fos ell qui la succeeixi i no Cruanyes. El problema s'ha resolt, s'ha anunciat que Masquef seria el relleu però continua sense fer-se oficial.

Alcalde sense ser escollit

Des del PSC es queixen que sí que actua com a tal i davant l'absència de l'alcaldessa, l'Ajuntament s'ha concvertit «en un espai de lliure actuació per part del regidor Masquef».

Critiquen que «el tinent d'alcalde substitueix de facto Marta Felip assumint l'alcaldia sense haver estat nomenat».

Des del partit, el portaveu Pere Casellas manifesta que «si ha de manar que passi pel ple i que busqui suports per substituir l'Alcaldessa. Si no els troba el que toca és que la senyora Felip governi».

Entenen que seria complicat perquè el nomenament com a Secretària General d'Empresa i Coneixement de Marta Felip l'obliga a passar tota la setmana a Barcelona ocupant-se de les responsabilitats del seu càrrec a la Generalitat.

«En aquestes circumstàncies Masquef assumeix la representació amb tot el parament d'alcalde com en la inauguració d'una oficina bancària al carrer Nou; o quan proposa canvis d'horaris per a una Junta de Govern anterior a un plenari transgredint una potestat exclusiva de l'alcalde», denuncia el PSC.

«No té potestat per prendre aquesta mena de decisions» es queixa Casellas perquè «no pot exercir sense nomenament i saltant-se l'ordre establert per la llei en aquests casos».

«Gestió de supervivència»

«Cada dia que passa es fa més evident que l'Ajuntament de Figueres s'ha instal·lat en una mena de gestió de supervivència que amb prou feines serveix per sobreviure a la dinàmica política municipal», apunta Casellas. Insisteixen que «convé unitat per resoldre aquesta crisi municipal».

El PDeCAT governa només amb cinc dels vint-i-un regidors del consistori.