L´Ajuntament de Figueres ha aprovat expropiar temporalment pisos buits propietat de bancs i immobiliàries per destinar-los a usos socials. El procediment es podrà iniciar en aquells habitatges que fa més de dos anys que estan desocupats a partir de la col·laboració amb l´Agència de l´Habitatge de Catalunya, que cofinançarà el cost de les reformes dels immobles.

Els habitatges susceptibles a ser expropiats temporalment són aquells que estan en mans de grans tenidors, és a dir, propietaris amb personalitat jurídica, que són principalment entitats bancàries i immobiliàries. Els immobles ha de fer més de dos anys que estiguin desocupats i s´han de trobar en bon estat, ja que la intervenció de l´administració contempla actuacions puntuals per arreglar petits desperfectes.

En aquest sentit, l´Ajuntament ha previst un pressupost inicial de 15.000 euros que permetria posar en pràctica el procediment el tercer trimestre del 2018 i «si dona bons resultats, continuar-lo el 2019», va explicar l´alcaldessa Marta Felip. «Malgrat la duresa de la paraula expropiació, es tracta d´aconseguir l´ús d´habitatges temporals que els seus propietaris no tinguin posats en el mercat», va insistir Felip.

Es tracta de pisos inscrits en el registre d´habitatges desocupats de la Generalitat. A Figueres n´hi ha 168 que estan en mans de grans tenidors i les expropiacions temporals es faran dins d´aquesta bossa. A més, es filtraran per zones i també en funció de l´estat de conservació. «Només dins d´aquests 168 pisos ja tenim un gran camí per recórrer, crec que serà una bona iniciativa», subratllava Felip, que insistia que «potser el propietari s´avé a què li expropiïn l´ús si és a canvi que li facin reparacions que li possibilitaran tenir un lloguer social».

Reaccions de l´oposició

Per contra, però, la CUP i Cs es van mostrar escèptics amb què la mesura s´arribi a executar, així com amb la quantitat pressupostada (15.000 euros). «Ens sembla fum, i a més la quantitat prevista és ridícula», deia el regidor de Cs, Toni Pérez, en la darrera sessió plenària.

Els cupaires també van reclamar que la dotació superés aquesta quantitat. Per contra, l´alcaldessa defensava la inversió: «d'ara a 31 de desembre no podrem gastar-ho tot», va dir, i va insistir que els diners serviran per fer una «prova pilot» i iniciar algun expedient d´expropiació.

Felip va concretar que el cost de reparació de les darreres incorporacions en parc d´habitatges municipal és d´una mitjana de 3.000 per pis. «Amb aquest paràmetre podem tenir cinc pisos d´aquí a final d´any», va dir l´alcaldessa. Per contra, des del PP s´hi van oposar, en considerar que la propietat privada «no es pot expropiar, ja que cadascú en fa l´ús que vol».

L´adhesió de Figueres al conveni de l´Agència de l´Habitatge representa un pas més per a la creació de l´Oficina Municipal d´Habitatge que compti amb un parc d´immobles propis. Fins ara se n´han comprat trenta-tres i Felip afirma que «tot el parc públic d´habitatge de la ciutat l´ha fet aquest govern».

Subvencionat al 50%

El conveni marc amb l´Agència Catalana de l´Habitatge permet que l´ens financiï la meitat del cost per d´adequació dels pisos amb un màxim de 7.000 euros per habitatge. L´alcaldessa va defensar que les actuacions se centrarien en petites reparacions i no en grans reformes dels immobles.

Per tant, un dels requisits per procedir a l´expropiació temporal serà que l´habitatge es trobi en bon estat. L´aixecament de la suspensió de la Llei de l´Habitatge de Catalunya ho permet. El Govern central havia impugnat alguns articles de la Llei catalana 4/2016, de 23 de desembre, de mesures de protecció del dret a l´habitatge de persones en risc d´exclusió residencial.

El Tribunal Constitucional va aixecar la suspensió de l´article 15, que permet l´expropiació temporal el passat mes de març.