L´Associació d´Amics de la Natura de Cadaqués continua reclamant que s´aturi la urbanització de sa Guarda, que preveu la construcció de 104 cases i un hotel de luxe. L´entitat reclama ara a l´Ajuntament que paralitzi els treballs, que està previst que comencin en els propers mesos, fins que es resolguin «diverses anomalies». Entre elles, denuncien que es destruiran unes 250 oliveres d´una varietat autòctona però també que els edificis s´aixecaran en una pendent superior al 20%. A més, alerten que s´han destruït barraques de pedra seca, que s´ha alterat el terreny i no veuen clar com es gestionarà el clavegueram.

L´alcalde, Josep Lloret, recorda que els promotors tenen llicència per urbanitzar l´espai des del 2013. Diu que estan treballant per «salvar» les oliveres que tinguin més valor però insisteix que el projecte s´ajusta a llei i que no l´aturaran.

El projecte d´aquesta urbanització a sa Guarda, una de les més grans de Cadaqués, s´arrossega des de fa anys. L´any 2013 es va aprovar definitivament i un any després es van iniciar els primers treballs: un vial d´accés que va acabar aturat amb l´arribada del nou govern, a l´espera de rebre tota la documentació.

Des d´aleshores, no s´han fet nous tràmits tot i que els promotors de la iniciativa, que preveu la construcció de 104 cases i un hotel de luxe, tenen tots els permisos per començar a urbanitzar.

L´inici de les obres és imminent i això ha posat en alerta els ecologistes del municipi, agrupats a l´Associació d´Amics de la Natura de Cadaqués, tal com es va publicar el mes de setembre.

Entre les anomalies denuncien que només amb els tres vials que s´han de fer es destruiran les 250 oliveres. Una xifra que creuen es podria elevar fins a les 600 quan es facin els habitatges i el complex hoteler, en uns terrenys propietat del dissenyador Custo. També que no es respecta el pendent del 20% que fixa la normativa en les edificacions o que s´han fet malbé barraques de paret seca, entre d´altres.

Antiga mina d´aigua

A més, alerten que un dels vials passa per sobre d´una antiga mina d´aigua, que s´ha modificat la orografia del terreny i que no veuen clar com es gestionarà la xarxa de clavegueram.

D´altra banda, insisteixen que la urbanització limita amb el Parc Natural del Cap de Creus i que, tot i que no és preceptiu, s´hauria d´haver encarregat un informe al parc. Amb tot, consideren que el projecte tindrà un fort impacte a la zona i que caldria repensar-lo.

Per això, s´han reunit amb l´equip de govern i properament li faran arribar un informe amb les peticions. A més, s´han adherit a la plataforma SOS Costa Brava, amb l´objectiu de més fer força i aconseguir frenar la urbanització.

L´alcalde del municipi, Josep Lloret, diu que els consta que començaran properament i que és de les urbanitzacions que més «respecta» l´entorn.

En aquest sentit, Lloret detalla que s´han compromès a fer zones verdes amb il·luminació, a revestir els murs amb pedra seca i a estudiar quines oliveres tenen més valor per replantar-les.

Lloret diu que escoltaran les propostes dels ecologistes però alerta que el projecte no està obert a modificacions i recorda que si se´ls aturessin les obres s´hauria de fer front a quantioses indemnitzacions.

Habitatges i un hotel

El projecte contempla les edificacions en uns terrenys de 114.000 metres quadrats, 4.000 dels quals són per a l´hotel. També es preveu una extensa àrea de zones verdes a l´entorn dels habitatges i a tocar dels límits amb el Parc Natural, a més espais per a equipaments.