Figueres fa anys que arrossega la rehabilitació de la casa natal de Salvador Dalí i finalment els treballs es podrien desencallar a finals d´any. L´Ajuntament confia en licitar en els propers mesos la primera fase de les obres per fer visitable la casa on va néixer el pintor. L´impuls arriba ara amb l´aportació de la Diputació de Girona, que s´ha compromès a destinar-hi 500.000 euros, repartits en dues anualitats de 250.000 euros cadascuna. Paral·lelament s´ha encarregat un nou projecte museològic, malgrat ja tenir-ne un d´enllestit finançat amb inversió municipal.

«Després de tants anys congelat, ara sí que podem dir que el projecte tirarà endavant», va assegurar l'alcaldessa Marta Felip. De fet, per Felip es tracta del «primer gest real» que permet l´impuls.

El finançament de la Diputació permetrà arrencar el projecte que, juntament amb l´aportació de l´Estat (que s´hi ha compromès en el darrer pressupost amb 250.000 euros més) desencallarà la primera fase dels treballs, valorats en 1,3 milions d´euros. La resta es finançarà amb pressupost municipal i l´alcaldessa espera que l´adjudicació es faci a la baixa.

La rehabilitació

L´Ajuntament ha dit que la voluntat és fer-ho aquest any, però l´obra primer ha de passar pel ple abans de ser licitada. Un cop obert el procés, es preveu un mínim de tres mesos fins la seva adjudicació i el termini d´execució dels treballs serà de setze mesos.

La primera fase inclou la rehabilitació de la planta baixa i l´entresòl, on va néixer Dalí. Seria en una segona quan s´actuaria a les plantes restants. L´alcaldessa preveu que aquesta primera part pugui ser visitable el 2020.

Després d´anys de «subvencions promeses» que no han arribat, la de la Diputació ja està a punt «per ingressar» els primers 250.000 previstos per aquest 2018, segons va explicar el president de l´ens, Miquel Noguer. «No fem volar coloms», va declarar.

Nou projecte museològic

Paral·lelament, la Generalitat ha encarregat a una empresa especialitzada en museïtzar espais el projecte que ha de definir què i com s´ha d´exposar el contingut a l´interior de la casa-museu. Ho farà amb el suport d´una comissió d´experts, capitenejada pel director del Museu de l´Empordà, Eduard Bech, i integrada pel periodista Josep Playà o l´historiador Jaume Santaló, entre d´altres.

Però l´Ajuntament ja havia encarregat i finançat amb 9.000 euros el projecte museològic a la historiadora de l´art de Figueres i experta en Dalí, Mariona Seguranyes. El document ja estava enllestit, tal com va confirmar la mateixa alcaldessa el passat mes d´abril, i aleshores explicava en declaracions a l´ACN que estaven pendents que la Generalitat elaborés el museogràfic.

Ahir, però, Felip qualificava de «memòria» el treball de Seguranyes i assegurava que s´inclourà en l´altre projecte que es començarà a redactar des del Museu de l´Empordà.

A més, la Fundació Gala-Salvador Dalí no s´implicarà en el procés. L´Ajuntament defensa la idoneïtat que l´ens fos també impulsor de la museïtzació, però de moment «deixa que sigui una iniciativa municipal».

La museïtzació de l´immoble permetrà explicar la vida i obra de Salvador Dalí. «Serà un espai d'interpretació sobre qui era realment el geni, per poder conèixer tota la seva vida, no només els set anys que hi va viure», va explicar Eduard Bech.

Es tracta d´un projecte important per a Figueres, però també d´«interès nacional», va insistir l´alcaldessa.

El pis de joventut

A prop de la casa natal hi ha el pis on el el pintor va passar part de la joventut. L´Ajuntament ja n´ha encarregat la taxació i al pressupost d´aquest any hi ha una partida de 200.000 per fer-ne la compra. Ara, però, «tots els esforços se centren en la casa natal», subratlla Felip. Amb la compra del pis, s´impulsaria el triangle cultural enter el Museu Dalí, la casa natal i aquest darrer immoble de la plaça de la Palmera.

L´immoble del cèntric carrer Narcís Monturiol és propietat de l´Ajuntament de Figueres des que el va adquirir el 1994 i la intenció de convertir-lo en un museu s´arrossega des d´aleshores. Malgrat que fa 24 anys que és de titularitat municipal, el principal entrebanc amb què ha topat és el finançament de les diverses administracions i s´han fet successius anuncis de dates que s´han incomplert. Ara confien que sigui el definitiu.