Els incidents i la creixent inseguretat ciutadana a la zona nord-oest de Figueres van propiciar la instal·lació de càmeres de vigilància fa uns quatre mesos. Des d'aquest estiu estan operatives i el tiroteig sense ferits que es va produir dijous al barri del Culubret va ser el primer incident important que van enregistrar. Les imatges seran claus per esgrimir-ne responsabilitats.

La zona ara està vigilada permanentment pel sistema informàtic, que grava els moviments que hi ha a la zona, i permet multiplicar els ulls de la Guàrdia Urbana en un dels punts més conflictius de la ciutat. La mesura, precisament, responia una reivindicació veïnal que reclamava millorar la seguretat de la zona.

Les set càmeres instal·lades al barri de Sant Joan permeten tenir controlats els accessos del sector oest de la ciutat, incloent aquest barri i el Culubret. Els cartells instal·lats per l'Ajuntament informen de la presència de les càmeres, però el seu efecte dissuasiu no va ser suficient perquè dijous els dos ocupants del vehicle obrissin foc contra el bar Tramuntana, al carrer Avinyonet.

Tot i això, el sistema va enregistrar el succés i la seva visualització posterior ha permès aclarir la cronologia dels fets i l'Ajuntament apunta el paper clau de les càmeres en procés d'investigació que s'obre arran del tiroteig.

Les imatges van poder ser visualitzades des de les dependències de la Guàrdia Urbana i en elles hi va quedar gravada la matrícula del vehicle en el moment en què entrava al Culubret pel carrer Avinyonet. En la relació d'imatges es veu com estaciona i surt un ocupant amb una arma a la mà que dispara contra el bar. Les bales van impactar contra la paret exterior de l'edifici del local sense causar ferits. Si la ràpida actuació policial no n'hagués permès la detenció dels dos individus, amb la informació de les càmeres els haguessin pogut localitzar posteriorment.

Però a més, també és la primera intervenció rellevant des que la Junta Local de Seguretat extraordinària va acordar el manteniment del patrullatge permanent de la Guàrdia Urbana. Va ser una d'aquestes patrulles la que va escoltar els trets i va iniciar la persecució. La mesura es va prendre contra el frau elèctric i el cutliu de marihuana. Tant les càmeres com la pressió policial han estat clau.