L'altre dia , en una crònica de Jesús Badenes, DdG incorporava les dades facilitades per l'Agència Tributària sobre quins eren els municipis gironins més rics i més pobres.

Ràpidament vaig anar a buscar la situació de Figueres i, la veritat, vaig quedar una mica decebut, no només per la seva posició absoluta en el lloc número 61 d'un centenar citats, (amb una diferència de 14.068 euros en renda bruta mitjana i 10.705 euros en renda disponible mitjana amb el primer classificat Vilobí d'Onyar), sinó també en fer una comparació amb la resta de capitals de comarca i amb les petites poblacions veïnes les quals, suposadament, haurien de viure-hi a recés de l'economia figuerenca.

Figueres queda classificada en la penúltima posició entre les set capitals de comarca que encapçala Girona, només per davant de la del Baix Empordà, La Bisbal.

Però no només això: per davant nostre se situen molts dels nostres petits veïns els quals, com deia, hom podria pensar que no haurien de superar els nivells mitjans de renda de nucli administratiu matriu.

Sí, he llegit que ens avancen Llers, Vilafant, Avinyonet, Peralada, Palau Saverdera, Cadaqués, Navata, Port-Bou... (i no parlem de La Jonquera que se situa al tercer lloc de la classificació amb una renda bruta mitjana 10.129 euros superior a la capitalina), fenomen que hauria de fer reflexionar, perquè totes aquestes petites poblacions són de característiques econòmiquesmolt diferents i dispar tipologia sociològica no només amb Figueres sinó entre elles mateixes. Amb tots els respectes, Llers i Cadaqués, per exemple, no tenen res a veure entre sí. Amb tots els respectes, jo que travesso Llers, per exemple, tot sovint, no aprecio símbols externs que demostrin aquesta superioritat econòmica.

Què passa llavors? No ho sé, no ho sé. Crec que aquestes dades haurien de ser estudiades i explicar com a resultat, però d'una manera sincera i objectiva, sense voluntats polítiques partidistes i sense maniqueismes, sense concessions al «políticament correcte» que tant obscurantisme està creant en l'anàlisi del nostre dia a dia, què és el que provoca aquests desequilibris, des de qualsevol punt de vista que es mirin, absolutament il·lògics.