La xarxa internacional d'empresaris BNI (Business Networking International) es va establir a Figueres el gener passat i en menys d'un any ha aconseguit generar un milió d'euros en volum de negoci a l'Alt Empordà. Batejat com a BNI Futur, el grup de networking té l'objectiu principal de generar referències de negoci entre els empresaris membres a la comarca. Es tracta d'un boca-orella professionalitzat.

«Qui dona, també rep» és la filosofia de la xarxa BNI, en anglès Givers gain. «És un intercanvi de contactes i una xarxa de favors sense comissió», explica el president del BNI Futur, David Romans, del sector de la informàtica.

Es reuneixen setmanalment i en cada trobada es tracten uns punts ja marcats per BNI. És en aquestes trobades on es passen els contactes i les referències de clients. «És més fàcil arribar-hi si un dels membres ja coneix el contacte, insisteix Romans. La connexió i comunicació entre empresaris de diversos sectors ha facilitat que assolissin el milió d'euros des del gener fins octubre. «Som forts perquè entre nosaltres ens coneixem i podem donar aquesta confiança».

Però a més, aquestes referències que intercanvien pertanyen a la mateixa comarca, per la qual cosa contribueixen a dinamitzar l'economia de l'Alt Empordà. «Mirem de crear negoci a la comarca», explica David Romans, que insisteix en l'impacte positiu del grup per a l'Alt Empordà.

Des que es va presentar el gener passat, ja són 44 els membres que integren el grup amb representació de sectors molt diversos i la previsió és anar incrementant la xifra progressivament.

«No ens tanquem a cap sector empresarial», diu Romans, però la normativa interna del BNI estableix que cap activitat pot repetir-se. A més, per formar-ne part cal que hi assisteixi convidat per algun dels membres que ja integren el grup.

Contactes amb el Rosselló

Les possibiltats que ofereix la xarxa BNI, i especialment en una zona fronterera com l'Alt Empordà, permeten també teixir sinergies amb d'altres grups de la zona. En aquest cas, el BNI Futur també ha iniciat contactes amb la seu de l'organització al Rosselló per potenciar el negoci amb el sud de França.

És considerada una de les organitzacions de negocis més gran del món, present a 70 països i amb més de 200.000 membres i amb 8.000 grups locals d'empresaris que es donen suport globalment. El BNI de Figueres és el tercer de la província de Girona.

Només a la península Ibèrica, BNI té 225 grups de treball actius i ha generat 1,2 bilions d'euros de negoci durant el 2017.