El Teatre Municipal el Jardí de Figueres reobrirà aquest cap de setmana després de vuit mesos tancat per obres. Divendres ho farà amb la presentació del llibre del forense Narcís Bardalet El que m'han ensenyat els morts, per entendre millor la vida , mentre que dissabte acollirà l'acte del Dia de Ciutat.

La sala va tancar el passat mes de gener per rehabilitar l'estructura del sostre en detectar-hi esquerdes i goteres. rehabilitar l'estructura del sostre en detectar-hi esquerdes i goteresLes obres de rehabilitació del cel ras, a 15 metres d'altura i amb una superfície de 500 metres quadrats, han consistit en la reparació de les esquerdes ocasionades en el revestiment de guix i de les deformacions detectades.

En menys de quatre dies, el Jardí s'obrirà al públic amb les reflexions del doctor Narcís Bardalet entorn a la mort. La presentació del llibre, amb text de Tura Soler, comptarà amb un concert gratuït a càrrec de nou músics que interpretaran cinc peces emblemàtiques de la música clàssica.

Només un dia després, el Jardí acollirà la celebració del Dia de Ciutat, durant la qual es lliuraran els honors i distincions de la ciutat de Figueres. L'acte l'acompanyarà un concert de la Jove Orquestra de Figueres i la Versàtile del Casino Menestral.

Inicialment es preveia que l'equipament estigués tancat només durant el primer semestre de l'any - El primer Nadal dels pastors va ser l'última representació-, però les obres van començar el passat mes de maig després de ser adjudicades per valor de 238.303 euros.

Els treballs han avançat en els darrers mesos i el teatre el Jardí ja és a punt per tornar a obrir, tal com ha confirmat l'Ajuntament de Figueres. Tot i això, el pati de butaques encara no s'ha substituït. Es volia aprofitar la retirada dels seients durant les obres del sostre per renovar-los, però finalment el Jardí reobrirà amb les butaques antigues.

La substitució de les butaques s'ha ajornat fins al gener, quan s'aprofitarà el canvi de programació per canviar-les i altra vegada serà l'obra El primer Nadal dels pastors l'encarregada de clausurar-lo.

Segons l'Ajuntament, el període d'instal·lació dels nous seients serà d'uns quinze dies i no afectarà la programació escènica, a diferència de les obres del sostre, que van obligar a redistribuir les obres entre La Cate i els Caputxins. Així, s'estrenarà la temporada teatral del 2019 amb un nou pati de butaques. L'Ajuntament de Figueres ha pressupostat en 220.000 euros més la renovació del mobiliari.

27 anys de la gran reforma

El Teatre Municipal el Jardí va ser adquirit per l'Ajuntament el 1983 convertint-lo en la sala de referència a la capital de l'Alt Empordà. Obra de l'arquitecte Llorenç Roca i Costa, té una capacitat per a 941 espectadors i va ser construït l'any 1914.

La seva única i gran remodelació va arribar el 1991: es van reduir les localitats de 1.500 a 941 i es van millorar les instal·lacions, però es va mantenir el sostre original.