Detecten per primer cop a Catalunya la presència d'un ocell, el tallarol xerraire oriental (Sylvia curruca blythi halimodendri). L'ocell va ser vist a Cala Jóncols, a Roses, dins el Parc Natural de Cap de Creus. Es tracta d´una au migratòria molt difícil d´observar a tot l´Estat. També s'ha registrat per primera vegada al parc la presència d'un mosquiter reietó (Phylloscopus proregulus), que és la segona vegada que s´observa a tot Catalunya. La primera es va detectar el 2000 al parc del Guinardó a Barcelona.

Les cites confirmen el potencial del Parc Natural per a l´observació d´aus, especialment migratòries, per la seva ubicació privilegiada.

El tallaraol xerraire que es va observar forma part d'una de les tres subespècies. Segons el departament de Medi Ambient, una, la nominal, és present gairebé cada any a Catalunya amb alguna cita a la primavera i tardor. Cria a l'Est d'Europa i presenta tons grisos purs.

Les altres dues són orientals, més marrons, i pròpies d'Àsia.

L'exemplar vist a Roses va ser observat durant el Cap de Creus Autumm Weekend. Es tracta d'un esdeveniment que se celebra per tercer any que està coorganitzat amb l´Institut Català d´Ornitologia (ICO), amb la col·laboració del Grup de Natura de la Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i l´Estudi de la Natura (IAEDEN) i els Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà (APNAE), amb els ocells com a protagonistes.

El parc ha qualificat la cita d´enguany de "tot un èxit", amb prop d´una cinquantena d´assistents del 19 al 21 d´octubre, atrets per la passió per les aus.

Durant les jornades es van portar a terme més d´un miler d´anellament d´ocells i es van observar 77 espècies diferents, moltes de les quals migratòries.

Per exemple, el departament de Medi Ambient informa que es van veure algun tallarol gros (Sylvia borin), de garriga (Sylvia cantillans), trencamates (Sylvia conspicillata), o de casquet (Sylvia atricapilla), la família d´espècies d´ocells més abundant d´Europa.

També el colltort (Jynx torquilla), la piula dels arbres (Anthus trivialis), la cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus), el mosquiter comú (Phylloscopus collybita), i el de passa (Phylloscopus trochilus), així com el mastegatatxes (Ficedula hypoleuca).

A més de la nova cita, entre les troballes més significatives, es van poder veure algunes espècies molt escasses al parc, com ara sis mosquiters de doble ratlla (Phylloscopus inornatus), una espècie siberiana que cada any té més observacions al país, i un pela-roques (Tichodroma muraria).

L´anellament d´exemplars, que es va fer des de la Vall de Montjoi i el Mas de Rabassers de Baix, també va permetre comprovar el seu estat de salut i registrar les seves mesures, abans de tornar a ser alliberats. Això també va facilitar conèixer l´origen d´una cinquantena d´ocells provinents de França i de Bèlgica, constaten.

Les dades recollides, una vegada validades per especialistes en la matèria, serviran per a estudis científics, catàlegs i inventaris d´espècies. En aquest sentit, els visitants van poder compartir les citacions al web www.ornitho.cat o mitjançant l´aplicació mòbil NaturaList.

Anteriorment, la trobada s´ha celebrat el 2015 i 2016 per aquestes dates, coincidint amb l´època de la migració de moltes espècies. En aquest sentit, la ubicació del Cap de Creus és privilegiada per acollir una gran diversitat d´aus,