La tercera edició del Projecte Sèpia, la iniciativa que vol recuperar aquesta espècie i la de calamar al litoral de l'Empordà, ha recuperat 511.683 ous durant la campanya d'aquest 2018. Es tracta d'una xifra inferior a la que es va aconseguir l'any passat, quan se'n van recollir 762.786 de les dues espècies.

La iniciativa va néixer l'any 2016 com una prova pilot amb l'objectiu de recuperar les espècies de calamar i sèpia del litoral, amb la implicació dels pescadors de les badies de l'Escala i l'Estartit.

Els promotors de la iniciativa atribueixen aquesta disminució, que frega el 33%, a diversos factors i neguen que un nombre menor sigui «negatiu» per al projecte. Un dels seus impulsors, Boris Weitzmann, diu que això significa que «s'està reduïnt l'efecte advers que tenen les xarxes en aquestes espècies».

Tot i que aquest any han introduït el sistema de sepieres naturals amb branques, el mal temps que ha fet i la reducció del nombre de xarxes dels pescadors hi han influït. També el sistema d'incubadores de calamar actuals, que només permeten recuperar un 20% de les captures que es fan.

Del més de mig miler d´exemplars recuperats, 75.807 són ous de sèpia i 435.876 de calamar amb el sistema d'incubadores i també amb sepieres naturals, que s'han tornat a instal·lar en diversos punts del litoral empordanès.

En concret, s'han recuperat 58.484 ous de sèpia a través de les incubadores i 17.323 a les sepieres (formades amb branques de llentiscle, galzeran i pi). Pel que fa als calamars, s'han recollit 124.819 ous incubats (l'any 2017 en van ser 697.827) i 311.057 a les sepieres.

Aquell any es van recuperar 129.900 ous. Aleshores, la iniciativa comptava amb dues incubadores on es dipositaven els ous de sèpia i calamar ?prèviament preservats en vivers a port? que quedaven atrapats per error a les xarxes dels pescadors i que, fins aleshores, es llençaven al mar i morien. També amb la instal·lació de branques que recreen l'hàbitat natural on es reprodueixen aquestes espècies.

L'any passat la xifra es va multiplicar per sis, fregant els 800.000 exemplars, entre les dues espècies. I tot plegat, amb les dotze incubadores utilitzades per garantir la supervivència dels ous recollits a les xarxes dels pescadors. Enguany, però, les dades s'han reduït significativament.

En aquest sentit, el pescador Isaac Moya diu que les incubadores que utilitzaven l'any passat tenien una efectivitat del 100% però que comportaven més de dotze hores de feina per setmana perquè els ous de calamar són molt més complexos de recuperar. «El que hem de fer compatible és la feina dels pescadors amb el projecte i per això vam decidir canviar-ho», ha dit.

Paral·lelament, estan treballant per a la creació d'una marca que «tanqui el cercle» i que permeti als pescadors que participen en el projecte tenir un «rendiment». També s'han iniciat contactes amb touroperadors interessats en el projecte per promoure paquets turístics per veure les sepieres ­visitables.