Fa mesos que l’Ajuntament de la Jonquera i la plataforma veïnal es personen en processos oberts per robatoris ocorreguts en els dar­rers dos anys en una estratègia per aturar el degoteig que patien. La majoria eren comesos per lladres multireincidents.

La darrera setmana, però, un repunt de robatoris ha posat en alerta de nou els veïns. Coincideix amb la posada en llibertat d’un dels tres reincidents, una situació que també els preocupa. Avui es reuniran la plataforma i l’Ajuntament per abordar aquesta i altres qüestions. Una de les problemàtiques amb què es troben és que molts veïns opten per no denunciar.

Tant a l’Ajuntament com als veïns els consten almenys quatre robatoris en habitatges ocorreguts al centre de la població aquesta setmana però fins dijous ni tan sols hi havia denúncia.

En un dels casos es tracta d’una veïna amb un habitatge llogat on els lladres van entrar a robar tres dies consecutius: el dilluns, el dimarts i el dimecres. De l’habitatge, on van accedir per una de les obertures, es van emportar tota mena d’objectes, des d’electrodomèstics fins a joies.

El quart robatori del qual es té constància també va ser a l’interior d’una casa, d’on es van endur un ordinador i diners.

Ho explica l’alcaldessa, Sònia Martínez, que insisteix una ­vegada més en la importància que els afectats presentin una denúncia davant dels Mossos d’Esquadra per tal de poder actuar. « És l’única força que tenim perquè amb totes les denúncies és molt important perquè si són obra de reincidents se’ls van sumant els atencedents».

Aquests i altres petits robatoris que s’han anat denunciant a les xarxes socials en els darrers dies es queden sovint sense denúncia. Fins dijous, segons va informar Mossos d’Esquadra a Diari de Girona, no els constava cap denúncia des del 25 de setembre. Un dia després hauria denunciat l’afectada pels tres robatoris al mateix habitatge però la xifra de denúncies continua molt per sota de la percepció d’inseguretat i de robatoris que tenen els veïns.

L’Ajuntament i la plataforma van optar aquest estiu per personar-se a tots els processos judicials per robatoris.

El darrer judici

L’últim judici va ser fa poc més d’una setmana. Es jutjava un robatori a l’interior de domicili del qual havia estat autor un dels tres lladres multireincidents que van portar de corcoll els Mossos. Estava en presó preventiva. El jutge va imposar-li una pena de dos anys i va poder sortir en llibertat. «Si haguessin estat dos anys i un dia hauria continuat a la presó», explica l’alcaldessa.

El sobtat repunt de robatoris en habitatges del centre els porta a relacionar-ho amb la posada en llibertat del multireincident.

L’alcaldessa constata que «no podem dir que ha estat aquesta persona però la coincidència» els porta inevitablement a pensar-ho. A més, els preocupa que torni a delinquir.

En la mateixa línia s’han manifestat des de la plataforma de veïns, que com l’Ajuntament demanen, sobretot, que es denunciï. D’altra banda, «segueixen les reunions i els contactes amb Mossos i està prevista una reunió amb ajuntament per intentar aturar el repunt» treballant de forma conjunta.