La Policia Nacional i Vigilància Duanera han aconseguit avortar la instal·lació d'un dels laboratoris de drogues de síntesi més grans d'Espanya.

El grup criminal distribuïa droga a gran escala i la Policia Nacional va interceptar 67 quilos de marihuana a la Jonquera, ocults en peces d'aspiradora.

Els aparells i les substàncies per crear els estupefaents s'han trobat a Màlaga. En concret, s'han intervinguda una màquina d'assecat, quatre màquines de síntesi química i 14.500 litres de productes químics que haguessin pogut elaborar més de 1.000 quilos d'amfetamina i MDMA, amb un valor de més de milions d'euros al mercat negre.

L'operació policial ha ocmptat amb diverses fases i en total s'han arrestat 16 persones i s'han comissat 90 quilos de marihuana a França, 145 de marihuana i 261 d'haixix al Regne Unit i 199 quilos de marihuana a Espanya.

El caràcter internacional de l'organització delictiva ha requerit de la col·laboració de l'agència policial NCA del Regne Unit i de la Police Nationale francesa.

Empresa sota sospita

Les indagacions van donar començament al maig de 2017 quan una empresa, que es trobava sota investigació, va vendre maquinària industrial susceptible de ser utlitzada en el procés de producció de drogues de síntesi.

Un cop identificat el destí de la maquinària, els investigadors van poder constatar l'existència d'una organització d'àmbit internacional dedicada a l'exportació de substàncies estupefaents, concretament haixix i marihuana.

Aquesta a més, van descobrir que estava acumulant maquinària i productes químics per constituir, a la província de Màlaga, un laboratori per a la fabricació a gran escala de drogues de tipus sintètic.Operatiu europeu: Anglaterra i França

Per a la desarticulació d'aquesta xarxa criminal, i donat el seu caràcter transnacional d'actuació, va ser necessària la col·laboració de diferents cossos policials europeus amb les unitats investigadores de Policia Nacional i Vigilància Duanera.

Així, la National Crime Agency britànica va comisar el maig a Liverpool un contenidor procedent d'Espanya amb 406 quilos de cànnabis. En la intervenció van detenir set membres de l'organització, tres d'ells investigats a Espanya i amb gran pes jeràrquic en l'entramat criminal.

Igualment a França, la col·laboració amb la Police Nationale va permetre la confiscació a l'abril d'un camió que transportava 1.500 quilos d'àcid fòrmic i formamida, productes químics d'especial importància per a la fabricació d'estupefaents sintètics.

I el mes de juny va ser localitzat un altre camió que portava 90 quilos de marihuana entre la seva càrrega, sent detingudes dues persones al país gal.67 quilos de marihuana a la Jonquera

Després de les diverses confiscacions d'enviaments en l'àmbit europeu, els investigadors van intensificar les vigilàncies realitzades sobre l'organització criminal a Espanya. I van comissar a la Jonquera de 67 quilos de marihuana amagats en un camió que transportava aspiradores.

El futur laboratori, precintat

De forma paral·lela, els agents van detectar a la província de Màlaga dues naus industrials i un garatge en els quals s'emmagatzemaven 132 quilos de cabdells de marihuana, 6.150 litres de productes químics destinats a l'elaboració de drogues sintètiques (àcid fòrmic, formamida, sosa càustica , àcid clorhídric i clorur de metilè), una màquina d'assecat de grans dimensions, quatre màquines de síntesi química, divers utillatge de laboratori així com documentació en què es recollia la formulació i passos necessaris per a la fabricació de certes drogues.

A més, 7.000 litres de clorur d'hidrogen van ser comissats per la policia a l'aeroport del Prat de Barcelona i que tenien com a destí final al laboratori.

L'operació, duta a terme en diverses fases i amb caràcter internacional, ha permès desbaratar el que hagués estat el laboratori més gran de drogues sintètiques d'Espanya, assegura la policia, amb l'elaboració de més de 1.000 quilos d'amfetamina i MDMA, que haguessin arribat a un valor de més de 5 milions al mercat negre. En total, s'han detingut 16 persones a França (2), Regne Unit (7) i Espanya (7).