La Policia Nacional i Vigilància Duanera han aconseguit frustar la instal·lació d'un dels laboratoris de drogues de síntesi més grans d'Espanya. El grup criminal distribuïa droga a gran escala i la Policia Nacional va interceptar 67 quilos de marihuana a la Jonquera, ocults en peces d'aspiradora.

Els aparells i les substàncies per crear els estupefaents s'han trobat a Màlaga.

En concret, s'ha comissat una màquina d'assecat, quatre màquines de síntesi química i 14.500 litres de productes químics que haguessin pogut elaborar més de 1.000 quilos d'amfetamina i MDMA, amb un valor de més de 5 milions d'euros al mercat negre.

L'operació policial ha comptat amb diverses fases i en total s'han arrestat 16 persones i s'han comissat 90 quilos de marihuana a França, 145 de marihuana i 261 d'haixix al Regne Unit i 199 quilos de marihuana a Espanya.

El caràcter internacional de la banda delictiva va fer que hi hagués col·laboració policial amb l'agència NCA del Regne Unit i la Police Nationale francesa.

Empresa sota sospita

Les investigacions van començar el maig de l'any passat, quan la policia va saber que una empresa, que es trobava sota investigació, havia venut maquinària industrial susceptible de ser utlitzada en el procés de producció de drogues de síntesi. Un cop identificat el destí de la maquinària, els investigadors van poder constatar l'existència d'una organització internacional dedicada a l'exportació de substàncies estupefaents, en concret, haixix i marihuana. També van saber que la banda estava acumulant maquinària i productes químics per construir a la província de Màlaga un laboratori per a la fabricació a gran escala de drogues de síntesi.

Operatiu a Anglaterra i França

La col·laboració de diferents cossos policials europeus amb les unitats investigadores de Policia Nacional i Vigilància Duanera va culminar, per exemple, en el comís per part de l'NCA britànica d'un contenidor procedent d'Espanya amb 406 quilos de cànnabis a Liverpool. També van detenir set membres de l'organització, tres d'ells investigats a Espanya i amb un gran pes jeràrquic en l'entramat criminal. A França, la col·laboració amb la Police Nationale va permetre descobrir el mes d'abril un camió que transportava 1.500 quilos d'àcid fòrmic i formamida, productes químics d'especial importància per a la fabricació d'estupefaents sintètics.

El futur laboratori, precintat

En paral·lel, els agents van detectar a la província de Màlaga dues naus industrials i un garatge on s'emmagatzemaven 132 quilos de cabdells de marihuana, 6.150 litres de productes químics destinats a l'elaboració de drogues sintètiques, una màquina d'assecat, quatre de síntesi química, utillatge de laboratori i documentació que detallava com fer la droga. A més de 7.000 litres de clorur d'hidrogen comissats a l'aeroport del Prat de Barcelona i que tenien com a destí el laboratori.