La Jonquera ha patit en les darreres setmanes un repunt en els robatoris a domicilis. Feia mesos que no se'n registrava cap cas i ahir a la tarda la plataforma veïnal i l'Ajuntament es van reunir per abordar la situació. La nova onada coincideix amb la posada en llibertat d'un dels tres lladres multireincidents.

La trobada es va convocar després que en les últimes setmanes es produïssin almenys cinc robatoris en habitatges al centre de la Jonquera, l'últim d'ells ahir a la tarda. De fet, en un dels casos, hi van entrar a robar tres dies consecutius (dilluns, dimarts i dimecres) i se'n van endur objectes, electrodomèstics i joies.

Però una de les principals problemàtiques amb què es troben és que els robatoris no es tradueixen en denúncies. Aquesta és una de les qüestions que Ajuntament i plataforma tenen sobre la taula des de fa temps i que ahir van tractar en la reunió. «Amb l'Ajuntament hem acordat que intentarem parlar amb la ciutadania per conscienciar els veïns perquè denunciïn», ha explicat el portaveu de la plataforma, Fitu Guillén.

Ambdues parts insisteixen en la necessitat de denunciar els casos als Mossos d'Esquadra perquè les xifres registrades pel cos policial encara són molt inferiors a la inseguretat i els robatoris que pateixen els veïns. «Tenen por de denunciar», diu Guillén, que posa a disposició dels veïns afectats la plataforma com a intermediària amb els Mossos d'Esquadra.

A més, ambdues parts continuen reclamant més suport judicial. Ho fan després que la setmana passada sortís en llibertat un dels tres lladres multireincidents. Fins ara estava en presó preventiva, però el jutge va imposar-li una pena de dos anys i va sortir en llibertat. El repunt de robatoris al centre del municipi coincideix amb la sortida del multireincident i,malgrat que no poden assegurar que es tracti de la mateixa persona, tant l'alcaldessa, Sònia Martínez, com la plataforma, hi veuen una relació.

«Tots a l'una»

L'Ajuntament i la plataforma veïnal han creat un front comú amb l'objectiu compartit d'aturar la delinqüència al municipi fronterer. «Anirem tots a l'una», insisteixen.

Ja fa mesos que ambdós es personen amb els seus respectius advocats en processos judicials oberts per robatoris registrats en els darrers dos anys al municipi. Ho continuaran fent fins que es resolgui la situació.

A finals d'agost i amb l'entrada a presó preventiva de dos lladres reincidents i l'expulsió del país d'un tercer, la Jonquera aconseguia frenar temporalment els robatoris. Ja aleshores, tant la plataforma com el consistori eren prudents i preferien esperar a l'hivern per comprovar si realment es mantenia el descens de robatoris.

A més de la reunió amb l'Ajuntament, l'associació també manté el contacte amb els Mossos per tal de treballar de forma conjunta en la problemàtica.

Arran de l'onada de robatoris de l'hivern passat, es va crear la plataforma ciutadana per reclamar solucions. La pressió veïnal i la preocupació de l'Ajuntament van donar com a resultat l'operatiu policial Netto, en el context del qual es van realitzar 65 detencions a una desena d'individus reincidents.