L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha presentat aquest dimecres la seva renúncia al càrrec i ha convocat per dilluns 5 de novembre a les cinc de la tarda un ple perquè s'accepti formalment. La marxa de Felip -ara ja definitiva- es va fer pública el passat mes de juny després que fos nomenada secretària general d'Empresa i Coneixement de la Generalitat. S´havia anunciat entre agost i setembre.

El nomenament del nou alcalde que substituirà Marta Felip està previst per una nova sessió el dijous 8 de novembre a les quatre de la tarda. Després de quatre mesos amb la renúncia enrocada, Felip ha donat finalment el pas en considerar que ha arribat el moment de «deixar pas a qui pugui exercir el càrrec plenament». «Tots els meus esforços han anat dirigits a finalitzar amb èxit les competències que exercia» i ho ha exemplificat amb l'adjudicació del nou servei de recollida d'escombraries i neteja viària, el finançament de la rehabilitació i obertura de la casa natal de Dalí o la consolidació pels pròxims anys de l'Acústica»

La previsió és que Jordi Masquef, número quatre i actual cap de llista del PDeCAT a les municipals del 2019, agafi el relleu de Felip al capdavant del govern després que Francesc Cruanyes, número dos, anunciés que hi renunciava.

Cruanyes s´havia postulat inicialment per substituir Marta Felip fins al maig del 2019, però no comptava amb prou suports dins el mateix equip de govern. La decisió del relleu va desencadenar les tensions, i és que el partit defensava que el seu cap de llista i el substitut de Felip havien de recaure en la mateixa persona: Jordi Masquef, president també de la secció local del PDeCAT.

Finalment, Cruanyes va fer un pas al costat i feia pública la seva renúncia a l'alcaldia el passat mes de setembre. Felip ja tenia carta blanca per plegar d'alcaldessa, però la decisió ha tardat més d'un mes. El relleu es farà el dijous vinent i tot apunta que Masquef no aconseguiria els onze vots de la majoria absoluta i seria nomenat per la via automàtica en formar part de la llista més votada (prèvia renúncia de Cruanyes).

El govern municipal té minoria amb cinc regidors de vint-i-un i la fragmentació dels grups de l´oposició dificulta una entesa en la cració d'un govern d'unitat alternatiu. L'acta de regidor que deixarà vacant Marta Felip l´ocuparia l´independent Josep Buixó i es preveu una reestructuració en el cartipàs municipal. L'alcaldessa s'encarregava d´Urbanisme, Cultura, Promoció Econòmica i Hisenda.

Primera alcaldessa de Figueres

Marta Felip és secretària de professió i va entrar a l´Ajuntament de Figueres com a tinent d´alcalde l´any 2011 durant el govern de Santi Vila. Ha sigut alcaldessa de Figueres des que el gener del 2013 va agafar el relleu a Santi Vila, en ser nomenat conseller de Territori i Sostenibilitat. Felip es convertia en la primera alcaldessa de la ciutat. Posteriorment va guanyar les eleccions municipals del 2015 amb set regidors, però no va aconseguir revalidar la majoria absoluta del seu predecessor. Tres anys després, Felip també renuncia al càrrec per assumir noves responsabilitats al servei de la Generalitat en un relleu que no ha sigut tan plàcid com el que ella va protagonitzar fa sis anys.