La vigilància al cementiri de Figueres s´ha mantingut un any més després que l'1 de novembre de 2013 morís un home a trets per una baralla entre clans d'ètnia gitana. Agents dels Mossos d'Esqudra i la Guàrdia Urbana van controlar durant el dia de Tots Sants els diferents accessos al recinte i també es van aplicar restriccions de trànsit a les immediateses: el passeig del Cementiri es va tallar a la circulació i aparcament de vuit del matí a sis de la tarda per garantir la mobilitat i la seguretat.

Cinc anys després del tiroteig, continuen els controls preventius al cementiri en un dels dies de més afluència. El dispositiu s'ha repetit cada any coincidint amb la diada de Tots Sants malgrat que a excepció del 2013 no s'ha tornat a registrar cap incident. Segons va informar l´Ajuntament, ahir el dia es va desenvolupar amb normalitat.

L´homicidi es va produir a prop de la porta lateral d´accés des del passeig i el succés va acabar amb la mort d´un home d´uns 30 anys de nacionalitat francesa. L´autor dels trets va ingressar a presó però tot i això des d´aleshores es manté la presència policial. A més, també s´intenta evitar que les dues famílies coincideixin en la visita al cementiri.

Homenatge a Llop i Mora

D´altra banda, la diada de Tots Sants també va servir per homenatjar dos esportistes de la ciutat, avui desapareguts. L´Ajuntament de Figueres va batejar els dos pavellons esportius de la ciutat en honor a dues persones de referència en el món del bàsquet figuerenc: Rafel Mora i Roser Llop. L´alcaldessa Marta Fleip i el regidor d´Esports Jordi Masquef van descobrir ahir les plaques acompa­nyats de familiars, regidors i clubs de bàsquet de la ciutat.

Durant la jornada també es van homenatjar els difunts de la ciutat i les víctimes de la guerra. A la tarda, el Tanatori Vicens va acollir la xerrada «La vida i la mort segons els maçons» amb el doctor Narcís Bardalet i l´historiador Albert Testart. La visita posterior al cementiri es va ajornar fins dissabte 10 de novembre per la inestabilitat meteorològica.