El comerç de Vilatenim ha obert pel pont de Tots Sants, pendent encara d'incloure el polígon de la C-260 dins de la zona turística de Figueres. L'1 de novembre és un dels dies amb obertura comercial autoritzada i les grans superfícies de la carretera de Roses van aprofitar per obrir al públic.

Fa mesos que els establiments de la zona reclamen que s'ampliï la delimitació de municipi turístic per poder obrir no només els festius autoritzats, sinó també els diumenges. Fins a disset comerços d'aquesta àrea van presentar signatures a l'Ajuntament de Figueres per demanar que se'ls permetés obrir en festius i el consistori, en resposta, ha iniciat els tràmits per a l'ampliació de l'excepcionalitat turística.

L'ampliació de la catalogació fins l'eix Vilallonga-Vilatenim permetrà que el complex de la C-260 pugui obrir els festius des del diumenge de Rams fins el 31 de desembre, per tal de treure rèdit dels milers de vehicles que hi circulen a diari.

Es calcula que el tram suporta una mitjana anual d'entre 21.000 i 24.000 vehicles al dia i que a l'estiu pot arribar a pics de 43.000. Es tracta de captar la clientela que es perd en favor de Roses i la Jonquera, que sí obren en festius. Inicialment es preveia que a l'estiu ja s'hauria donat llum verda a la petició dels comerços, però continuen sense poder obrir els diumenges.

De moment, però, només poden aixecar la persiana els dies autoritzats per la Generalitat, com el passat 12 d'octubre, l'1 de novembre i el 6,8,16 i 23 de desembre.

D'altra banda, la zona ha viscut un important impuls des que van finalitzar les obres de desdoblament de la C-260. En els darrers mesos hi han obert diversos establiments, com el primer Viena de la comarca, l'únic Leroy Merlin de la província i la cadena francesa GiFi, que ocupa la nau de Brico Esteba.

El petit comerç, tancat

Per contra, al centre de Figueres les botigues van obrir a mig gas. Només les cadenes i franquícies van treballar aquest 1 de novembre. I és que el petit comerç de la ciutat continua sense obrir els festius permesos, malgrat formar part de la zona turística.

Els botiguers no aixequen la persiana els diumenges i la possibilitat que tenen des del juliol del 2012 d'obrir en festius no s'ha consolidat.

Figueres té l'excepcionalitat turística des de fa sis anys, però majoritàriament només ho aprofiten les grans cadenes, amb l'excepció de la campanya de Nadal.