L'oposició crea un front comú i impedeix la renúncia de Marta Felip. ERC, CUP, PSC i Compromís d'Esquerres van votar «no» a la urgència del ple extraordinari en el qual s'havia de fer efectiva la dimissió de Felip.

Li reclamen que «acabi la feina» i l'acusen de condicionar el relleu a «interessos partidistes». Els quatre grups van sumar una majoria de deu vots negatius enfront els set afirmatius (cinc del govern i dos dels regidors no adscrits). Cs i PP es van abstenir i en haver-hi més vots a en contra, la sessió es va haver de suspendre poc després.

L'Ajuntament de Figueres havia convocat un ple extraordinari aquest dilluns a la tarda per donar compte de la renúncia que Marta Felip ja havia anunciat dimecres passat. La sessió va durar uns escassos cinc minuts, després que deu regidors hi votessin en contra.

A la sessió s'hi havien convidat familiars, amics i exalcaldes, com Santi Vila, Marià Lorca i Joan Armangué. La sessió no va prosperar i va agafar per sorpresa tant el públic assistent com la mateixa Marta Felip.

L'encara alcaldessa va acusar els grups de fer política del «no pel no» i va titllar la decisió de «rebequeria». «Sento vergonya aliena, la ciutat es mereix més seriositat i les divergències polítiques s'han de resoldre d'una altra manera», va dir.

Felip va avançar que la renúncia s'inclourà a l'ordre del dia del ple ordinari d'aquest dijous i pel qual no caldrà votar la urgència. La sessió per nomenar nou alcalde també es farà per la via ordinària i se celebrarà la setmana vinent.

Les crítiques de l'oposició

Els portaveus dels diferents grups van criticar que Felip hagi ajornat la renúncia cinc mesos i l'acusen de «manca de diàleg i incompliment dels acords» amb la resta de partits.

«La decisió que hem pres no és fàcil ni ens agrada, però als figuerencs se'ls ha de tractar amb més respecte», deia Agnès Lladó, portaveu d'ERC.

Des de la CUP i Compromís d'Esquerres, Toni García i Òscar Vergés van lamentar «la manca de diàleg amb l'oposició i l'incompliment dels acords amb la resta de partits».

Els grups van coincidir en els «greus problemes» que té la ciutat i es van desmarcar de les «festes particulars» com la que diuen que es volia fer ahir a l'Ajuntament. A més, també van criticar que l'alcaldia de Figueres es converteixi «en la plataforma personal per fer carrera política».

El bloqueig d'ahir respon a un toc d'atenció i una demostració de força al govern en minoria del PDeCAT, perquè «la feina no està feta», deia Pere Casellas des del grup del PSC. Volen que Felip compleixi el compromís que va adquirir amb els ciutadans i que «tanqui les carpetes». En aquest sentit, va explicar que en la comissió informativa de dilluns s'ha tractat la valoració de llocs de treball pendent des del 2012 i «cal que Felip ho tanqui».

Tant Cs com el PP, que es van abstenir en la votació, van titllar de «ridícula» la decisió dels seus companys d'oposició.

El relleu, la setmana vinent

La previsió és que Jordi Masquef, segon tinent d'alcalde i cap de llista del PDeCAT a les eleccions del 2019, es converteixi en el nou alcalde de Figueres.

La investidura se celebrarà la setmana vinent en un ple durant el qual la vara d'alcalde passaria a mans de Masquef per la via automàtica: si cap candidat aconsegueix majoria absoluta (onze vots), el càrrec recau en els integrants de la llista més votada. Serà aleshores quan Cruanyes -segon a la llista- hi renunciarà, i facilitarà el nomenament de Masquef, número quatre.

Sobre la possibilitat de presentar un candidat alternatiu, l'oposició va dir que «no hi ha res tancat» però va insistir que la ciutat necessita un govern «fort».

De moment, però, els deu regidors són insuficients per tombar la candidatura de Jordi Masquef. En aquest sentit, Marta Felip va demanar «seriositat» a la resta formacions. «Que presentin una alternativa, que és el que haurien d'haver fet fa dos anys i governin», va dir Felip.

Marta Felip fa cinc mesos que va ser nomenada secretària general d'Empresa i Coneixement i en motiu del seu nou càrrec va anunciar que deixaria l'alcaldia de Figueres. Però la renúncia ha tardat a arribar més del que s'havia anunciat («entre agost i setembre», havia assegurat). S'havia previst per a ahir, però Felip haurà de compaginar els dos càrrecs uns dies més.