La renúncia frustrada de Marta Felip a l'alcaldia de Figueres s'ajornarà més del previst. L'alcaldessa havia anunciat aquest dilluns, després que l'oposició bloquegés el ple extraordinari de formalització de la renúncia, que la dimissió s'inclouria a l'ordre del dia del ple ordinari previst per dijous. Finalment, però, el punt no s'hi ha afegit per «dubtes jurídics» i l'Ajuntament anunciarà dijous les noves dates previstes.

Després de la renúncia fallida -amb autoritats, exalcaldes, familiars i amics de testimonis-, l'alcaldessa no vol repetir «l'espectacle» que es va viure aquest dilluns a la sala de plens. Confiava que es pogués donar compte de la renúncia tres dies després, durant la sessió ordinària de dijous, atès que encara no s'havia fet públic l'ordre del dia.

Però de fet, ja en el moment en què no s'aprovava la urgència, la secretària deia en la sessió plenària: «per tal que la renúncia es faci efectiva és necessari que es dictamini en la propera comissió informativa i s'incorpori en el ple ordinari». L'Ajuntament encara no ha fet pública la fòrmula escollida.

Renúncia bloquejada

ERC, CUP, PSC i Compromís d'Esquerres van bloquejar la renúncia d'aquest dilluns en votar en contra de la urgència del ple extraordinari. Els quatre grups van sumar deu vots negatius, enfront dels cinc vots favorables de l'equip de govern i els dos exmembres d'Unió i ara no adscrits. Cs i PP es van abstenir.

Majoria de centre-dreta

El bloc d'esquerres ha sigut criticat per no permetre la renúncia de Marta Felip, que amb una majoria de deu regidors no pot presentar un govern alternatiu. Però els superen en nombre -onze regidors- els grups de centre-dreta (PDeCAT, PP, Cs i els dos ex d'Unió i no adscrits).

La descoordinació entre grups va permetre que es tombés la renúncia. Si l'equip de govern hagués pactat el «sí» amb PP, Cs i els no adscrits, el ple hauria seguit endavant, malgrat que les desavinences en temes d'independència són pràcticament insalvables.

El portaveu de Cs, Héctor Amelló, diu que «mantindríem l'abstenció» si s'hagués de tornar a votar la urgència. «Tenim un projecte propi, estem disposats a parlar però difícilment pactarem amb partits que no governen per a tots els ciutadans», ha dit.

Pel que fa al PP, la regidora Maria Àngels Olmedo s'ha mostrat oberta al diàleg. «No hem rebut cap trucada», diu Olmedo en referència al govern del PDeCAT, però «estem disposats a parlar, abans que governin les esquerres».

Sobre l'actuació dels seus companys d'oposició coincideixen en qualificar-la de «ridícula» i de «filibusterisme».

La formalització de la renúncia ha sigut doblement frustrada, perquè després que els deu vots del front d'esquerres la bloquegessin, ara tampoc podrà passar pel ple ordinari de dijous. Difícilment s'inclourà en els assumptes urgents, perquè també s'ha de votar la urgència, i precisament es vol evitar que el bloc d'esquerres condicioni altra vegada la sortida de Marta Felip.

Crítiques al bloc d'esquerres

El front d'esquerres, que va bloquejar la renúncia de Felip, va respondre ahir a través de les xarxes socials a les crítiques rebudes per la decisió. «S'assenyala acusatòriament l'esquerra per incapaç de fer govern, però es parla encara menys de la incapacitat de la dreta per fer res amb 11 regidors, la majoria», deia Òscar Vergés, de Compromís. Coincideixen en què no consideraven l'assumpte com a punt urgent i que la demora de cinc mesos de la seva renúncia s'ha produït per «interessos partidistes».

Demà passat l'Ajuntament anunciarà el nou calendari per a la renúncia i el nomenament del nou alcalde, però la tria de batlle podria fins i tot ajornar-se al desembre. El càrrec recauria en Jordi Masquef però el front comú d'esquerres podria desequilibrar la correlació de forces. El rellotge ja ha començat a córrer, i és que entre la presentació de la dimissió i la seva formalització en un ple han de transcórrer un màxim de deu dies.